Vejr

Vindstød af stormstyrke flere steder - og det ustadige efterårsvejr fortsætter

Lavtryk står i kø den kommende tid med det ene regnvejr efter det andet. Lokalt over 100 millimeter regn på en uge.

Efteråret har i den grad fået et fast greb i Danmark, hvor det ene lavtryk efter det andet bliver sendt ind over Nordvesteuropa.

Dermed ventes regnfuldt og blæsende efterårsvejr cirka hver anden dag de næste syv til ti dage som minimum.

Torsdag har ingen undtagelse været, hvor et lavtryk har ligget pladask oven i Danmark hele dagen med store mængder regn flere lokale steder, og især over den sydlige del af landet også ganske blæsende.

Hele seks steder er der blevet målt vindstød af stormstyrke, hvor det kraftigste blev målt til 27,2 meter i sekundet ved Kegnæs Fyr på Als.

Det er også Kegnæs Fyr, der som det eneste sted i landet lige nøjagtig nåede en middelvind af stormende kuling med 20,8 meter i sekundet over 10 minutter. Stormende kuling er vindstyrken lige under storm.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Alle seks stormstød er vist i kortet herunder.

Ud over at torsdagen blev en særdeles blæsende dag, så viste dagen sig også fra sin våde side. Især i Jylland har et bånd af kraftig regn hængt hele dagen og givet lokalt store mængder nedbør.

Som det ses af kortet herunder har det primært været i det vestlige Jylland, at det har regnet mest. Siden midnat er der således nogle steder faldet mellem 30 og 40 millimeter regn.

De næste mange dage fortsætter det ustadige efterårsvejr med regn og blæst.

Blæst, mindre blæst, blæst, mindre blæst, blæst

Sådan lyder fem-døgnsprognosen for blæst de næste fem dage. Og alt blæst kommer i selskab med de forskellige lavtryk, der som perler på en snor hænger ude i Atlanterhavet og bliver sendt ind mod Danmark.

For hvert lavtryk bliver det både regnfuldt og blæsende med op til kuling i middelvinden. Samtidig bliver det med omkring 16 grader på termometret, hvor det kun er søndag, som kan byde på et varmt pust med op til 18 grader.

Gråt og vådt fredag

Efter torsdagens lavtryk venter det næste allerede fredag, hvor et frontsystem allerede natten til fredag sender et gedigent regnvejr op over landet.

Derefter kan der i løbet af fredagen pustes lidt ud inden en koldfront sender nye forsyninger ind til den vestlige del af Danmark. Vådest ventes det næste døgn at blive i Jylland med over 30 millimeter regn.

Vådt i vest i weekenden

Lørdag bliver en overgangsdag med mere tørt vejr og kun lidt spredte byger. Solen vil endda kunne titte lidt frem.

Men natten til søndag kommer igen et regnvejr op til landet i forbindelse med et nyt lavtryk. Endnu engang er det Jylland, der får det meste, hvor der nogle steder yderligere kan ligges 30 til 40 millimeter oveni hatten med regnvand.

Når weekenden er over kan der lokalt være faldet over 60 millimeter. Over de østlige landsdele 10 til 30 millimeter, mens Bornholm kan gå næsten tørskoet igennem de næste tre dage.

Nye lavtryk truer i næste uge

Næste uge starter med en overgangsdag mandag for det vestlige Danmark, mens prognoserne har et lavtryk til at køre op over de østlige egne med mulighed for over 20 millimeter regn.

Ellers venter næste lavtryk fra vest tirsdag med mere regn og blæst.

Herefter bliver timingen af de enkelte lavtryk usikker, men som det ser ud lige nu står de næste allerede i kø.

Måske over 100 millimeter regn på en uge

Normalt falder der 83,2 millimeter regn i løbet af oktober, men indenfor den næste uge kan man nogen steder i Jylland få over 100 millimeter regn. I Østdanmark kan der også komme over en halv måneds regn på blot en uge.

Dermed starter oktober, hvor september sluttede: Vådt og blæsende.