Vejr

Mindst seks personer meldes kvæstet efter kraftig hvirvelvind i Kiel

Den usædvanlige vejrsituation opstod ifølge TV 2 VEJRET nær Danmark.

Indbyggerne i den tyske havneby Kiel fik syn for sagen, da en kæmpe hvirvelvind huserede ved blandt andet havneområdet sidst på eftermiddagen onsdag.

Selvom der fortsat er usikkerhed om, hvorvidt der er tale om en reel tornado, eller blot en kraftig skypumpe, så tyder meget på, at det var en ægte tornado, der opstod i Kiel.

Ud fra sporet af ødelæggelser er tornadoen antageligt opstået i udkanten af Meimersdorf-distriktet sydvest for Kiel. Her kom de første meldinger om blandt andet ødelagte tage.

Herefter er tornadoen formentlig drevet videre ind over Gaarden-distriktet, hvor der også er opstået materielle skader.

Slutteligt er den havnet nede ved moleområdet, hvor mange genstande blev hvirvlet rundt, og et birketræ sågar måtte lade livet undervejs, hvilket en person fik fanget på video lige ud for Kiel Roklub.

Ifølge det lokale politi er det endnu ikke afklaret, om der rent faktisk var mere end en tornado denne onsdag eftermiddag i september. Et øjenvidne fortæller endda til den tyske tv-station NDR, at hun i sin sejlbåd ud for Schilksee nord for Kiel kunne se fire tornadoer blive dannet i træk.

EF-skalaen for tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Roere blev kastet i fjorden

Der er meldinger om mindst seks kvæstede personer som følge af tornadoens tur igennem Kiel.

En del af dem var en flok roere, der gik og arbejdede ved deres robåde, indtil de blev fanget af tornadoen. Ifølge brandvæsnet blev folk kastet ud i fjordens vand, hvoraf tre personer blev alvorligt kvæstet og sidenhen kørt til nærliggende hospitaler.

En af roerene var 91-årige Uwe Johannsen, som til NDR fortæller, at han var på vej væk fra roklubben, da et kraftigt vindstød (tornadoen red.) pludselig fejede folk af anløbsbroen og ud i vandet.

Heldigvis havde det lige regnet, inden tornadoen med høj hastighed ankom til promenaden langs Kiel Fjord. Derfor var der relativt mennesketomt, og derfor kom der ikke så mange til skade under det voldsomme vejrfænomen.

Opstod i kraftige byger

Den tyske vejrtjeneste havde tidligere på dagen varslet kraftige byger i det nordlige Tyskland på grund af et lavtryk ude i Nordsøen.

Og sidst på eftermiddagen drev der netop en linje af kraftige byger ind over Kiel. En bygelinje, der strakte sig helt op til Esbjerg.

Med de kraftige byger er der formentlig opstået en rotation i bygerne, hvilket har givet muligheden for dannelsen af en tornado, som ud fra radarbilleder blev dannet i perioden 17.30 til 17.50.

Dermed blev der altså dannet en tornado blot 90 kilometer væk fra den danske grænse i en bygelinje, der lå på tværs af Jylland. Det er dog ikke meget mere end en måned siden, at to tornadoer på samme dag ramte henholdsvis Lolland og Møn.