Vejr

Brasilien ramt af voldsom sandstorm

Sand- og støvstorme har hærget flere byer i de brasilianske delstater São Paolo og Minas Gerais.

Efter flere måneder med tørt og solrigt vejr blev dele af det sydøstlige Brasilien ramt af en voldsom sandstorm søndag. Der blev nærmest lukket ned for alt lys.

Ovenstående billede er fra byen Frutal med 60.000 indbyggere og viser, hvordan sand og støv har indtaget en del af byen.

På sociale medier kan man se, hvordan støvskyen også indtager byen Franca med 350.000 indbyggere. Bag sandstormen ses en "rigtig" sky, og sandstormen blev da også flere steder efterfulgt af kraftige regnskyl.

Lufthavnen i Ribeirão Preto målte vindstød på 92 kilometer i timen, hvilket svarer til stormstyrke, men lokalt har vindstyrken været kraftigere.

På en video fra São Paolo-delstaten kan man se en struktur i støvskyen, der ligner en tornado.

Meget langvarig tørke har betydet, at jord, sand og vegetation har været knastør. Luftfugtigheden før stormen var på sølle 20 procent, hvilket gjorde det nemt at få støv og sand op i luften.

Kraftige vindstød, hvor luft fra større højde er slået ned til overfladen, har fået sendt støv og luft op i atmosfæren. Her har vinden dels kunnet transportere de små partikler op i højden og sidenhen skubbet partiklerne frem som en sand- og støvstorm.

I byen Pradópolis i delstaten São Paolo havde man før søndag klokken 14 fået 5,8 millimeter regn i løbet af september. Den mængde blev søndag næsten tidoblet, da der faldt hele 55 millimeter regn, hvoraf de 35 millimeter faldt mellem klokken 14 og 15.

Regnen efter støvskyen har været godt for naturen i São Paolo og Minas Gerais.