Vejr

Kraftigste blæsevejr i halvandet år - meget tæt på regulær storm

Torsdagens blæsevejr gav kraftige vindstød flere steder i landet.

Det kraftige blæsevejr, der ramte landet torsdag, har nu sluppet sit tag.

Mange steder var der i løbet af dagen kraftige vindstød, som væltede træer, sendte trampoliner over hos naboen og skabte en del trafikale problemer.

Blæsevejret endte med at være det kraftigste, der har ramt landet siden marts 2020.

Vindstød af stærk storm flere steder

De højeste vindstød blev målt til stærk storm og ramte flere landsdele.

Højest var det ved Hirtshals i Nordjylland, hvor der blev målt 29,9 meter per sekund, hvilket svarer til knap 108 kilometer i timen.

Tilsammen blev der registreret vindstød af stærk storm fem steder i landet, i Nord- og Vestjylland, Vestsjælland og på Bornholm.

Der blev også målt vindstød af stormstyrke i store dele af landet. Vindstødene kom sågar op på stormstyrke inde over land, da både Flyvestation Karup og Sjælsmark kom over 24,4 meter per sekund.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Kraftigste blæsevejr i halvandet år - næsten en regulær storm

Den højeste middelvind, der blev målt torsdag, kom op på stormende kuling, med 24,1 meter per sekund. Det er faktisk den højeste middelvind, der er blevet målt i Danmark, siden der sidst var storm i marts 2020.

Middelvinden er et mål for, hvor meget det blæser og svarer til gennemsnittet af vindhastigheden på en periode på ti minutter. Typisk kalder vi først et blæsevejr en storm, hvis middelvinden et eller andet sted overgår stormstyrke.

Der blev også målt stormende kuling andre steder, blandt andet ved Gniben og Hirtshals, hvor der henholdsvis blev målt 22,6 meter per sekund og 22,1 meter per sekund.

Mere behersket vejr de næste dage

For dem, der ikke er helt klar til efterårsvejr endnu, så er der godt nyt. For allerede fra fredag ser det ud til, at det næsten sensommerlige vejr kommer igen, med lune temperaturer og plads til solen.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER