Vejr

Risiko for kraftigste storm i halvandet år – kommer på det værst tænkelige tidspunkt

- Der er mulighed for orkanstyrke i vindstødene, siger meteorolog på TV 2.

Onsdag kan temperaturerne nå op omkring 20 grader, og derfor kan torsdagens vejr komme som noget af en overraskelse.

Sådan siger meteorolog hos TV 2 VEJRET Jonas Damsbo. Torsdag kan den første storm i halvandet år nemlig ramme landet. Det vil samtidig være første gang i to år, at det sker i september.

- Det bliver terrassevejr senere i dag, hvor folk vil sidde udenfor i deres havemøbler. Men de skal pakkes væk, inden det for alvor går løs i morgen. Risikoen er, at de kommer til at flyve rundt, siger Jonas Damsbo.

Det værst tænkelige tidspunkt

Over hele landet vil vejret torsdag være blæsende. Men i det nordlige Jylland og store dele af Sjælland er der risiko for decideret storm – måske endda med orkanstyrke i vindstødene.

- Vi risikerer den kraftigste storm i 543 dage, og den kommer på det værst tænkelige tidspunkt, siger Jonas Damsbo.

Normalt sætter stormsæsonen først for alvor ind i oktober, hvor træerne har mistet deres blade. Det er endnu ikke sket, og derfor er der større risiko for faldne stammer og knækkede grene.

- Når træerne mister bladene, er det en slags forsvarsmekanisme mod vinterhalvårets storme. For så suser vinden igennem kronerne. Når bladene er på, fungerer træet som en mur, som vinden kaster sig imod, og det giver større risiko for, at det vælter, siger Jonas Damsbo.

Konsekvenser for trafikken

Med risikoen for storm og orkanstyrke forudser Jonas Damsbo også trafikale problemer og restriktioner på eksempelvis Storebæltsbroen.

- Vindfølsomme køretøjer frarådes højst sandsynligt, ligesom der vil være krav om nedsat hastighed, siger Jonas Damsbo, der dog tilføjer, at broen undgår de allerkraftigste vindstød.

Blæsevejret vil begynde at tage til fra formiddagen i Nordvestjylland og sprede sig til resten af landet op ad dagen. Vindstødene kulminerer mellem klokken 15 og 21 og vil have potentiale for decideret orkanstyrke omkring klokken 17 og 20.

I forbindelse med stormen vil der komme forhøjet vandstand ved de vestvendte kyster. Jonas Damsbo fortæller, at det ikke vil give de store problemer for landets havne.