Vejr

Nu går vi ind i vinterhalvåret

Onsdag aften står Solen lodret over ækvator, og det er lig med efterårsjævndøgn.

1. september gik kalenderen ind i efteråret, men det er først fra i dag, at det astronomisk set er efterår.

Solen bevæger sig nemlig lige nu mod syd hen over ækvator, og onsdag aften klokken 21.20 står Solen i zenit (lodret) over ækvator. Tidspunktet, der også bliver kaldt for efterårsjævndøgn.

I Danmark er nat og dag stort set lige lange, og på Jordens nordpol ser man først solen igen til næste forår.

Dermed går vi ind i vinterhalvåret, hvor natten nu bliver gradvist længere end dagen. Til vintersolhverv er polarnatten nået helt ned til polarcirklen.

Det næste halve år er der altså vinter på den nordlige halvkugle og sommer på den sydlige halvkugle.

Næsten 50 graders forskel fra sommersolhverv til vintersolhverv

Mørket tager i den grad til over det næste stykke tid. I Danmark står solen ved sommersolhverv cirka 56 til 58 grader over horisonten. Et halvt år senere ved vintersolhverv er det blot 9 til 11 grader over horisonten.

Lige nu befinder solen sig 32 til 35 grader over horisonten, så den er kun halvvejs mod sin laveste position på himlen.

Med den lavere sol kommer en markant afkøling af den nordlige halvkugle. Over kontinenterne falder temperaturen med omkring 30 grader fra september til januar, mens den i kystnære områder i lande som Danmark falder med omkring 13 grader.

Dag og nat er ikke lige lange

Selvom dagen og natten på efterårsjævndøgn teoretisk set er lige lange, så er det faktisk ikke tilfældet. Dagen er nemlig fortsat 13 minutter længere end natten.

For eksempel i Aarhus stod solen op klokken 07.05 onsdag 22. september, mens den i aften går ned klokken 19.18. En dagslængde på 12 timer og 13 minutter.

Det skyldes, at solens lys afbøjes igennem atmosfæren, hvilket kan give den ekstra lys i begge ender af dagen. Først på lørdag er dagen og natten nøjagtig lige lange, og herefter er der flere mørke minutter end lyse.