Vejr

Atmosfærisk bombe gået af over Island

Den gamle tropiske storm Odette kan give snestorm til Island.

Netop nu er et særdeles voldsomt uvejr ved at gå i land på Island.

Der er tale om den tidligere tropiske storm Odette, som blev dannet ude over Atlanterhavet ud for det nordøstlige USA i sidste uge.

Odette har sidenhen bevæget sig mod nordøst som et stormlavtryk og udvikler sig nu som en atmosfærisk bombe, der over det næste døgn vil give storm på den nordatlantiske vulkanø.

Vindstødene kan endda komme op omkring 40 meter i sekundet, hvilket er langt over grænsen for orkan.

Lige nu (tirsdag middag) måles der middelvind af stormstyrke på den vestlige del af øen, mens der allerede har været registreret vind af orkanstyrke tidligere på døgnet.

Atmosfærisk bombe er et udtryk for, at der sker noget eksplosivt med vejret og beskriver meget kraftige trykændringer.

Definitionen på en atmosfærisk bombe er, at trykket falder med 24 millibar inden for et døgn. I den aktuelle situation på Island viser prognoserne, at lufttrykket i stormlavtrykket falder med næsten 30 millibar frem til onsdag middag.

Varsler voldsomt vejr

I forbindelse med det ekstreme vejr har det islandske meteorologiske institut udsendt varsler for både kraftig vind og intens nedbør.

Varslerne er gældende fra tirsdag middag og frem til onsdag aften, hvor de sidste varsler ophører for den nordøstlige del af øen.

Ikke nok med at lavtrykket medfører regulær storm, så giver det også kraftig nedbør.

Tirsdag aften kan nedbøren gå over i slud eller sne, hvilket visse steder kan resultere i omkring en halv meters sne. Det er især højlandet midt inde på øen, der er udsat for det kraftige snefald og dermed ikke bare storm, men decideret snestorm.

Islands lavtryk er årsag til kraftigt blæsevejr i Danmark

I halen på det islandske stormlavtryk bliver der i løbet af onsdag dannet et mindre lavtryk, der under uddybning bevæger sig ind over Skandinavien torsdag.

Netop dette lavtryk skal give Danmark en kraftig æbleryster torsdag, hvor vindstød op til stærk storm kan forekomme.

Der er endda 20 til 30 procent chance for, at middelvinden i Danmark kan ramme stormstyrke.

Hvordan den præcise udvikling af det danske blæsevejr forventes at blive, kan læses her.