Vejr

Den nye uge kan byde på kraftig blæst

Flere prognoser viser, at vi kan få efterårets første kraftige blæsevejr i løbet af ugen.

Sommerhalvåret har været præget af ualmindelig lidt vind. Så lidt, at det har sendt energipriserne op til et uhørt højt niveau.

Men i løbet af den kommende uge er der for første gang dette efterår udsigt til, at et gedigent blæsevejr kan ramme Danmark.

Hvor kraftigt det bliver, er fortsat usikkert. Men adskillige prognoser viser relativt enstemmigt, at vi skal forberede os på et potentielt kraftigt blæsevejr torsdag eller fredag.

Ugen vil dog begynde, som weekenden slutter rent vejrmæssigt. En relativt kølig østenvind vil fortsat blæse ind over Danmark mandag, hvor dagtemperaturerne højst når op mellem 12 og 15 grader, mens det i perioder vil være ret skyet.

Midt på ugen vil betydeligt varmere luft igen strømme op til os fra syd, og det kan sende temperaturerne op på 20-21 grader.

I takt med at temperaturkontrasterne skærpes vest for Danmark, vil flere kraftige lavtryk udvikles. Hvis prognoserne får ret, vil et af disse lavtryk passere tæt forbi Danmark torsdag til fredag, og det kan ende med et gevaldigt blæsevejr.

Timing og styrke er usikker

Nogle prognoser lader lavtrykket udvikle sig så kraftigt, at det kan give os tæt på regulær storm i middelvinden med vindstød af orkanstyrke – i det mindste langs dele af den jyske vestkyst.

Andre prognoser lader os slippe med en god kuling, men hvor vindstødene fortsat kan nå stormstyrke med 25 til 28 meter per sekund.

Storm begynder ved 24,5 meter per sekund, mens orkan begynder ved 32,7 meter per sekund.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Desuden er det også fortsat usikkert, hvornår blæsevejret rammer Danmark.

Måske sker det allerede torsdag i dagtimerne, mens andre vejrmodeller lader det ske natten til fredag eller fredag morgen.

Skulle middelvinden nå bare stormende kuling, der er vindstyrken lige under storm, er det over et halvt år siden, at det senest skete.

Skulle middelvinden endda nå storm, som enkelte prognoser viser, er det næsten halvandet år siden, at vi sidst har oplevet det. Det er en usædvanlig lang periode uden storm i Danmark.