Vejr

Skovbrand truer verdens største træer

Den varmeste sommer i USA's historie har også medført mange store skovbrande. Nu truer nogle af brandene verdens nok mest ikoniske træ.

Skovbrande er ikke noget nyt i Californien, men i disse timer er der mere fokus på dem end normalt.

Lige nu brænder det nemlig i udkanten af Sequoia National Park, hvor nogle af verdens største og mest ikoniske træer står.

Man regner lige nu med, at branden kan nå nationalparken allerede fredag, så flere hundrede brandfolk er gået i sving med at bekæmpe branden og sikre de ikoniske træer.

Verdens største træer

Sequoia National Park har over 2000 træer af arten Sequoiadendron giganteum, som også kaldes Sequoiatræer. Disse træer kan blive meget gamle og enormt store, og verdens største træ efter massefylde er et Sequoiatræ, der står i nationalparken.

Det træ hedder General Sherman og er 83 meter højt og 11 meter i diameter. Træet er estimeret til at være mellem 2300 og 2700 år gammelt. Da er det verdens ældste nulevende træ.

General Sherman er i bunden blevet indhyllet i aluminiums brandtæpper for at hjælpe træet med at klare den potentielle skovbrand.

Sequoiatræer er vant til naturbrande, og deres bark har udviklet en vis resistens over for ild. Faktisk er skovbrande en del af deres natur, da træernes kogler ofte åbner, efter de er blevet udsat for ild.

Alligevel tager man ingen chancer med det historiske træ.

Varmeste sommer nogensinde

Det er ikke nogen overraskelse, at det brænder i Californien lige nu.

Sommeren i år har nemlig været den varmeste nogensinde i USA og har vippet den infamøse "Dust bowl"-sommer af pinden.

Det har givet anledning til mange ekstreme vejrhændelser – blandt andet den næststørste skovbrand nogensinde i Californien, Dixie-skovbranden.

Tilsammen har der været over 7000 brande rundt omkring i Californien i år, og de har brændt et areal på størrelse med hele Sjælland.

Branden, som truer Sequoia National Park, er et system af flere brande, som er startet af lynnedslag. Nedenfor kan du se en video af brandene fra oven.

Skovbrande bliver mere hyppige – og klimaforandringerne bærer skylden

Tilbage i august kom FN's nye klimarapport ud, og den tegnede et dystert billede.

Det vilde vejr, både ekstreme hedebølger og langvarige tørker, bliver mere hyppige og de menneskeskabte klimaforandringer er skyld i det.

Det lægger desværre op til, at der kan komme endnu flere skovbrande, ikke kun i Californien, men også andre steder i verden.

Blandt andet var der i sommers store skovbrande i Italien og Tyrkiet, som var skyld i flere dødsfald.