Vejr

Tropisk storm vil de næste dage give store oversvømmelser i Texas

Et stort område får på halvandet døgn over 200 millimeter regn. Lokalt ventes op til 500 millimeter.

Lige nu forbereder man sig i Texas på voldsomme regnmængder fra den tropiske storm Nicholas.

Det amerikanske meteorologiske institut NOAA advarer om, at et større område i Sydtexas vil få mellem 200 og 400 millimeter regn – lokalt op til 500 millimeter.

Det er meget voldsomme regnmængder. Til sammenligning falder der cirka 750 millimeter regn i Danmark om året.

Så voldsomme regnmængder på kort tid fører til oversvømmelser. Især byområder og langs floder ventes regnen at give store problemer. Tiden vil vise, hvor voldsomme oversvømmelserne bliver.

Texas vant til tropisk uvejr

Texas og de øvrige stater langs Den Mexicanske Golf er vant til uvejr i form af tropiske storme og orkaner. Når et tropisk uvejr har vinde af orkanstyrke, kaldes de tropiske orkaner, mens de lidt mindre potente uvejr kaldes tropiske storme.

Nicholas har vind af stormstyrke og vil sandsynligvis gå i land som en tropisk storm. Der er en lille risiko for, at det bliver en orkan.

Hvis banen bliver en smule østligere, holder Nicholas sig længere ud over havet. Og det varme hav er netop brændstoffet for udviklingen af tropisk uvejr.

Ovenstående grafik viser den mest sandsynlige bane.

Her har Nicholas landgang centralt i Texas natten til tirsdag dansk tid. Herefter ventes det, at Nicholas svækkes over land, og at den vil forlade Texas onsdag eftermiddag dansk tid.

Derfor vil den voldsomme regn falde over det sydøstlige Texas.

Regn og oversvømmelse er den ødelæggende faktor

Tropisk uvejr har tre ødelæggende effekter: regn, stormflod og vind.

For den tropiske storm Nicholas er stormflod og vind af mindre betydning. Vind af stormstyrke er ikke særligt ødelæggende og løfter ikke vandstanden særligt meget.

Stormfloden fra Nicholas når kun op til 1,5 meter, hvilket er småting i forhold til store orkaner, som kan løfte vandstanden mellem fire og seks meter.

Regnvejr i Texas i 2017 skabte ødelæggelser for 125 milliarder dollars

De værste oversvømmelser, man har registreret i Texas, var efter orkanen Harvey for fire år siden.

Her førte oversvømmelserne fra regnen til mere end 100 dødsfald, og ødelæggelserne blev opgjort til 125 milliarder dollars.

Ødelæggelserne efter Harvey var lige så bekostelige som den stormflod, Katrina sendte ind over New Orleans i 2005. Harvey og Katrina er – opgjort i ødelæggelser – de to værste vejrkatastrofer i amerikansk historie.

Harvey var meget kraftigere end Nicholas, og fordi uvejret bevægede sig meget langsomt, førte det til kæmpemæssige oversvømmelser. En målestation nær Houston nåede at måle over 1300 millimeter regn under Harvey, inden målestationen brød sammen.

Det er mere regn, end der i gennemsnit falder i Danmark på halvandet år.