Vejr

USA måler varmeste sommer nogensinde

Overgår rekordsommeren 1936 med et hårstrå, der i USA er kendt som "the Dust Bowl".

En 85 år gammel varmerekord er netop blevet slået i USA.

Således viser de endelige klimatologiske beregninger fra The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), USAs pendant til DMI, at sommeren 2021 slutter med en middeltemperatur på omkring 23,3 grader for hele USA.

Det er omkring 1,4 grader varmere end normalt, og det overgår rekorden fra 1936 med blot 0,01 grad.

Dermed følger USA i Europas fodspor, efter den europæiske klimaovervågningstjeneste Copernicus tidligere på ugen også kunne berette om den varmeste sommer i historien for Europa.

Varmerekorden fuldender en sommer i USA, der som mange andre steder i verdenen har budt på ekstremt vejr - lige fra tørke og skovbrand til rekordvarme hedebølger og kraftige orkaner.

Hele 18,4 procent af USA har oplevet rekordhøje temperaturer i perioden juni til august.

Slår "the Dust Bowl" året med et hårstrå

Året, der må se sig slået af pinden, er 1936. I amerikansk vejrhistorie hører året ind under perioden the Dust Bowl.

Grunden til det bemærkelsesværdige navn skyldes, at store dele af USA og Canada var ramt af voldsomme sandstorme i 1930erne, der blandt andet ødelagde store dele af det amerikanske landbrug.

Resultatet blev, at store dele af det vestlige og centrale USA oplevede ekstreme tørkeperiode i tre bølger, hvoraf den ene bølge var i året 1936.

Selvom denne sommer teknisk set er varmere end the Dust Bowl, beskriver NOAA det som, at de to år er "virtuelt lige".

Ekstreme varmehændelser i løbet af sommeren

Flere perioder i sommeren har indikeret, at sommeren 2021 kunne gå hen og blive en af de varmeste i USA's historie.

Tilbage i juni var der en ekstrem hedebølge i det nordvestlige hjørne af USA. En hedebølge, som i delstaterne Washington og Oregon satte nye temperaturrekorder for juni, da temperaturen steg op til solide 46,1 graders varme.

Juni blev som helhed den varmeste juni måned i USA i de 127 år, man har tal fra.

Endnu varmere blev det i starten af juli lidt længere sydpå. Her nåede temperaturen i Death Valley i Californien ekstreme 54,4 graders varme. Det er en temperatur, der er meget tæt på den globale temperaturrekord, som lyder på 56,7 grader.

Ikke nok med ekstreme hedebølger kan fem stater i USA også berette om den varmeste sommer registreret, mens hele 16 stater har sommeren 2021 blandt de fem varmeste.

Ingen amerikanske stater melder om en sommer, der er koldere end normalen.