Vejr

Helt usædvanligt: Tredje sommerdag i træk i september

Det er kun syvende gang, det er sket så sent på året siden 1874.

Hvor hele landet havde blå himmel og sommer torsdag, så har vejret udartet sig noget anderledes fredag.

Store dele af Jylland og Fyn har dagen igennem haft byger og til dels skyet vejr, der vest for Storebælt har sørget for behersket temperaturer.

Her har termometrene toppet med mellem 20 og 24 graders varme. Varmest har det været i Nordjylland, som indtil midt på eftermiddagen har haft solrigt vejr.

Men sommerdag nummer 40 er alligevel kommet i hus.

For over de østlige landsdele har sensommeren holdt stand med solrigt vejr og varme vinde. Her er der blevet målt mere end 25 graders varme flere steder, hvor topscoreren er Holbæk med 26,9 graders varme, stærkt efterfulgt af København.

Dermed bliver 10. september den varmeste dag i 45 dage og overgår august, som blot nåede sit maksimum med 26,5 graders varme.

Hos TV 2 VEJRET defineres en meteorologisk sommerdag ved, at der mindst ét sted i landet bliver registreret 25,0 grader eller derover.

Sjældent med tre sommerdage i træk så sent på året

En enkelt sommerdag på denne tid af året er ikke usædvanligt.

To sommerdage i træk sker også med jævne mellemrum.

Men tre sommerdage i træk efter 8. september hører til sjældenhederne.

Siden 1874 er der blevet registreret temperatur i Danmark. Og her gemmer der sig en overraskende melding. For kun seks gange før 2021 er der blevet registreret tre på hinanden følgende meteorologiske sommerdage så sent i september.

Nu er det tal syv.

Seks af disse hændelser er sket indenfor de seneste 52 år og indikerer, at september også er blevet en varmere måned, hvor meteorologiske sommerdage bliver oftere forekommende.

Flere sommerdage end normalt

10. maj blev første sommerdag i 2021 registreret med 26,2 grader på Bornholm. Nøjagtig fire måneder senere kan årets sidste sommerdag meget vel være blevet målt.

Gøres hele 2021 op, så har der totalt set været 40 sommerdage i Danmark, hvor de syv af dem har været tropedage med 30,0 grader eller derover på termometret.

Gennemsnittet for perioden 2011-2020 er omkring 34 sommerdage. Dermed ender 2021 med lidt flere sommerdage end normalt.

Fordelingen af sommerdagene kan ses i tabellen herunder, hvor langt hovedparten er faldet i juli, mens august har vist sig fra sin sparsomme side.

At den seneste sommerdag formentlig har fundet sted 10. september er ikke overraskende, men trods alt en smule senere end normalt.

I gennemsnit kommer den sidste sommerdag 29. august, men over de seneste ti år har der generelt være sommerdage langt ind i september.

Alletiders seneste sommerdag faldt 1. oktober 2011.