Vejr

Supertyfon har kurs mod Taiwan

Især den nordlige del af øen, hvor hovedstaden Taipei er beliggende, kan risikere at drukne i op til 500 millimeter regn, inden weekenden er omme.

På under to døgn er et almindeligt tropisk lavtryk over det Filippinske Hav nærmest eksploderet i intensitet og har forvandlet sig til en kraftig supertyfon.

Der er tale om tyfonen Chanthu, der lige nu, og over de næste par dage, kan mønstre vindhastigheder i middelvinden på op mellem 65 og 70 meter i sekundet (240 til 250 kilometer i timen).

Dermed er Chanthu blevet til en kategori 4-tyfon på Saffir-Simpson-skalaen. På grænsen til at være en kategori 5-tyfon, hvilket er det kraftigste og mest dødbringende uvejr, der findes i Asien.

Tyfoner i kategori 4 eller 5 kaldes for supertyfoner.

Orkaner og tyfoners styrke

Der findes fem niveauer på den såkaldte Saffir-Simpson-skala.

- Kategori 1 har vindhastigheder på 32,5-42,4 meter i sekundet.

- Kategori 2 har vindhastigheder på 42,5-48,9 meter i sekundet.

- Kategori 3 har vindhastigheder på 50,0-57,9 meter i sekundet. Alle orkaner fra kategori 3 og opefter har vindhastigheder, der er ekstremt farlige for områderne, de passerer.

- Kategori 4 har vindhastigheder på 58,0-68,9 meter i sekundet.

- Kategori 5 har vindhastigheder på over 69,0 meter i sekundet. Her er der tale om en yderst voldsom orkan, som forekommer yderst sjældent.

Den voldsomme supertyfon Chanthu har direkte kurs mod Taiwan, som lige nu må forberede sig på en weekend, der kan resultere i massive ødelæggelser på baggrund af kraftige vinde og oversvømmelser.

Chanthu er den kraftigste tyfon siden tyfonen In-Fa, der gik i land i Kina tilbage i juli.

Kraftige vinde og store mængder regn på vej til Taiwan

I løbet af ugen har der været usikkerhed om den endelige rute tyfonen ville tage. Således har Kina også været i farezonen for at blive ramt.

Men nu ser det altså ud til, at det primært er Taiwan, det vil gå ud over, idet Chanthu i de seneste prognoser drejer mod nord lige før Fillippinerne fredag, for i løbet af weekenden at brage direkte hen over det østasiatiske land.

Frem til lørdag intensiveres Chanthu fortsat og ventes at blive kraftigst lige sydøst for Taiwan med vindstyrker på omkring 70 meter i sekundet og vindstød på over 80 meter i sekundet (cirka 300 kilometer i timen).

Herefter fortsætter Chanthu sin tur op over Taiwan og rammer hovedstaden Taipei i løbet af søndagen som en kategori 3-tyfon.

Med sig har supertyfonen ikke kun kraftig vind, men også enorme mængder regn. Især den nordlige del af øen, hvor hovedstaden er beliggende, kan risikere at drukne i op til 500 millimeter regn inden weekenden er omme.

Til sammenligning falder der omkring 750 millimeter regn i Danmark om året.

Generelt ventes der i store dele af Taiwan mellem 100 og 300 millimeter regn på under et døgn.

I starten af næste uge kan Chanthu strejfe det østligste Kina som en kategori 1-tyfon, men her er usikkerheden fortsat meget stor.

Med sikkerhed kan det siges, at Chanthu med de kraftige vindstyrker bliver årets anden supertyfon. Den første var Surigae, der var tæt på at ramme Fillippinerne i april måned.

Betegnelsen tyfon bruges i den asiatiske del af Stillehavet, mens betegnelsen orkan bruges omkring Afrika og Amerika.