Vejr

Sommeren blev den varmeste målt i Europa

Som helhed blev sommeren næsten 1 grad varmere end normalt – og overgik blandt andet sommeren 2018.

Sommeren 2021 kommer til at skrive sig ind i den europæiske vejrhistorie som den varmeste, der endnu er målt på det europæiske kontinent.

Det viser dugfriske tal fra den europæiske klimaovervågningstjeneste Copernicus.

Som helhed blev sommeren 2021 0,96 grader varmere end gennemsnittet af perioden fra 1991-2020, der betegnes som den nye klimanormal.

Dermed overgår den netop overståede sommer lige akkurat somrene 2010 og 2018, der ellers var de varmeste målt i Europa som helhed.

Forskellen i middeltemperatur mellem de tre somre er dog meget lille – og blot på en tiendedel grad.

Rekordsommer gav hedebølger og ny europæisk varmerekord

Bag den rekordhøje middeltemperatur gemmer der sig ekstreme episoder med voldsom varme i store dele af Europa.

Allerede i midten af juni blev især Østeuropa ramt af en omfattende hedebølge, der gav rekordhøje temperaturer i flere europæiske lande.

I Danmark fik vi også et strejf af hedebølgen med temperaturer, der steg til 34,0 grader på Bornholm, mens vi registrerede nogle af de tidligste tropenætter i dansk vejrhistorie.

I juli var der igen flere omfattende hedebølger, og på verdensplan blev måneden den varmeste, der er registreret på Jorden i den tid, der er foretaget temperaturmålinger.

Med august kom den hidtil mest ekstreme hedebølge i Europa i den netop overståede sommer.

I Grækenland steg temperaturen til 47,1 grader, og da en glohed luftmasse blæste op over Sicilien 11. august, blev der sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i Europa.

I den sicilianske by Siracusa blev der målt utrolige 48,8 grader, hvilket var 0,8 grader over den gamle europæiske varmerekord fra 1977 i Athen.

Blot tre dage senere blev der også sat ny spansk varmerekord med 47,4 grader nær Cordoba i det sydlige Spanien.

Derudover har flere europæiske lande haft de varmeste juni eller juli måneder, siden målingerne startede. Det samme gælder for flere europæiske byer.

I Danmark blev sommeren den 13. varmeste, der er målt siden 1874, selvom august endte som den koldeste i 16 år.

De næste uger kommer der også dugfriske tal for Europa fra andre regnecentre, og der kan være variationer i de præcise tal for sommeren.