Vejr

Varme fra hedebølge på vej til Danmark

Europa har været delt op i varme mod vest og kulde mod øst, men snart bliver kulden mod øst fortrængt af varmere vinde.

Mandag var der stor forskel på, om man befandt sig i den vestlige del af Europa eller den østlige.

For mens både Spanien og Frankrig kunne svede i over 30 graders varme, der visse steder gav regionale varmerekorder, var det omvendt markant koldere end normalt over dele af det østlige Europa.

Det er en blanding af, at der over Vesteuropa netop nu er en hedebølge i gang, hvor varm og tør luft bliver transporteret nordpå fra Afrika. Over Østeuropa er det et kuldefrembrud fra nord, der lige nu sikrer markant koldere vejr end normalt.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER

I kortet herunder er vist temperaturanomalier, hvor røde farver indikerer, at det er varmere end normalt, mens blå farver indikerer, at det er koldere end normalt. Her er opdelingen tydelig, hvor Europa nærmest ligner et omvendt fransk flag.

Danmark ligger midtimellem den kolde og den varme luftmasse med lunt efterårsvejr.

Over de næste dage presser fronter sig efterhånden på og skubber varmen østover. Det giver mulighed for meteorologiske sommerdage i Danmark på torsdag og fredag.

En meteorologisk sommerdag er ved TV 2 VEJRET defineret ved, at mindst ét sted i landet måler 25,0 grader eller derover.

Flere regionale temperaturrekorder

I både Spanien og Frankrig slog hedebølgen mandag flere regionale temperaturrekorder for varme i september – og en enkelt national varmerekord blev også sat.

På hedebølgens første dag oplevede det nordvestlige Spanien årets hidtil varmeste dag. Blandt andet i Bilbao, hvor temperaturen steg til 38,5 graders varme i løbet af dagen.

Ved A Coruña i det nordvestligste Spanien blev varmerekorden for september slået med 35,9 grader på termometret. Men også i det sydlige Spanien var der varmt, da kystbyen Almeria kunne tangere deres tidligere varmerekord for september med 37,6 grader.

Endnu flere steder i Spanien oplevede deres varmeste nat i september – dog uden at sætte ny spansk rekord.

Det kunne man derimod i Frankrig. Her blev natten til tirsdag den varmeste nat nogensinde målt i Frankrig i september. Den kom i hus, da man i Socoa i det sydvestligste Frankrig på intet tidspunkt kom under 26,3 grader.

Lokalt kunne man mandag andre steder i det sydvestlige hjørne af Frankrig opleve den varmeste septemberdag i historien.

Varmen kan snart mærkes i Danmark

Inden længe kan vi i Danmark smage en smule af den varme, der netop nu hersker i Vesteuropa.

Et lavtryk vest for Den Iberiske Halvø sender nemlig den varme luftmasse mod nordøst og giver allerede onsdag temperaturer på omkring 23 graders varme.

Torsdag bliver det endnu varmere, hvor der er mulighed for, at temperaturen i løbet af dagen når 25 graders varme.

Derudover bliver det også solrigt, hvilket vil give indtrykket af en regulær sommerdag, hvor en tur til stranden er mulig.

Fredag er der igen mulighed for en meteorologisk sommerdag, inden det fra weekenden bliver køligere og formentlig også mere ustadigt.