Vejr

Orkanen Larry er en af årets kraftigste

Larry er en del af en orkansæson, som indtil videre har budt på usædvanligt mange storme og orkaner.

Knap havde vindene lagt sig fra en af de kraftigste og mest skadelige tropiske orkaner Ida, før en ny orkan opstod ude i Atlanterhavet.

Der er tale om orkanen Larry, der lige nu huserer med meget kraftige vinde, som topper med omkring 200 kilometer i timen i middelvinden. I vindstødene blæser det med mellem 240 og 250 kilometer i timen, hvilket sikrer Larry en kategorisering som en kategori 3-orkan.

Dermed bliver Larry en af de tre kraftigste orkaner, der er opstået i Atlanterhavet denne sæson.

De kommende dage bevæger Larry sig videre nordpå, hvor den efterhånden mister styrke. Til gengæld kan den i løbet af sin tur undervejs snitte land.

Kommer faretruende tæt på Bermuda og Newfoundland

Heldigvis befinder Larry sig primært over hav, men de kommende dage bevæger orkanen sig videre mod nordvest og nærmer sig torsdag øriget Bermuda.

Her ventes det, at Larry er en kategori 2-orkan med en middelvind på 165 kilometer i timen. Larry forventes at tage en bane øst om Atlanterhavsøen, og dermed kan Bermuda formentlig slippe med 'kun' kraftig storm.

Herefter drejer Larry af mod nordøst op til Newfoundland, hvor en middelvind på 150 kilometer i timen kan give orkan til den canadiske ø. Den præcise bane er dog fortsat usikker.

Herefter smutter Larry videre nordpå og går ind i det danske rigsfællesskab som et kraftigt blæsevejr, der omkring søndag kan ramme den østgrønlandske by Tasiilaq med kraftig vind.

En usædvanlig orkansæson

Orkansæsonen i Atlanterhavet varer typisk fra juni til november og er altså gået ind i anden halvleg. Typisk opnår sæsonen sit maksimum omkring 10. september, da havvandet er varmest på dette tidspunkt.

Totalt set er Larry den 12. navngivne tropiske storm i år – fem af disse har været deciderede orkaner. På en gennemsnitlig sæson er der 14,4 tropiske storme og 7,2 tropiske orkaner.

Så 2021 er på nuværende tidspunkt et stykke foran i forhold til, hvad man normalt kan forvente sig af antal kraftige snurrebasser i Atlanterhavet.

At der har været ekstra mange tropiske storme og orkaner i denne sæson er ikke så underligt endda. Atlanterhavet har nemlig oplevet en signifikant opvarmning denne sommer, og havtemperaturen er lige nu mellem 28 og 31 grader mange steder.

De kraftigste orkaner som Larry og Ida optræder typisk i august og september, da havvandet i disse to måneder er varmest og dermed kan fodre orkanerne med energi.