Vejr

Ny ekstrem hedebølge på vej op over Europa

Ekstraordinært varmt efterårsvejr forventes over Vesteuropa i næste uge, hvilket i løbet af ugen også vil give et varmt pust til Danmark.

Efter en kølig august, der for store dele af det centrale og vestlige Europa blev køligere end normalt, er der nu snart andre boller på suppen.

Vejret på det europæiske kontinent er lige nu præget af et solidt højtryk, der for tiden skaber stabilt efterårsvejr over Europa.

De kommende dage vil et nyt højtryk udvikles over det centrale Europa og dermed fortsætte med at blokere for ustadigt vejr fra vest. I samme ombæring vil der blive sendt meget varm luft op over det vestlige Europa.

Dermed intensiveres varmen over de næste dage, hvilket medfører en ny europæisk hedebølge, der flere steder får temperaturen op over 30 graders varme.

Især lande som Storbritannien og Frankrig vil blive berørt af den ekstreme septembervarme. Her kan man med omkring 30 grader på termometrene få det 8 til 12 grader varmere end normalt i løbet af næste uge.

Sidste år bød september også på en europæisk hedebølge. En hedebølge, der dengang satte rekorder på stribe.

Varmen kommer snigende fra syd

Hedebølgen tager sin begyndelse fra på mandag, hvor et samspil mellem to lavtryk og et højtryk skaber en såkaldt omega-blokering.

Blokeringen kaldes for en omega-blokering, fordi selve strømningen minder om det græske bogstav omega.

Det er tydeliggjort i kortet herunder, hvor varm og tør luft fra Afrika bliver sendt op til Europa mellem to lavtryk, der er placeret henholdsvis vest for den iberiske halvø og i den østlige del af Middelhavet.

Herefter vandrer varmen mod nord og sender i den anledning temperaturen op over 30 graders varme flere steder i Frankrig, mens Vesttyskland, Holland, Belgien og det sydlige Storbritannien forventes at få i underkanten af 30 grader mandag eftermiddag.

De meget høje temperaturer er allerede i starten af næste uge 6 til 8 grader varmere end det normale for årstiden i Vesteuropa.

Det viser nedenstående kort for temperaturanomalier. De røde områder er varmere end normalt, mens de blå områder er koldere end normalt. Her kan det bemærkes, at Østeuropa fortsat er koldere end normalt på grund af et kuldefrembrud fra nord tidligere på ugen.

Varmen fortsætter sin tur mod nord og nordøst

Tirsdag fortsætter det med at blive varmere på de europæiske termometre. Og især Nordvesteuropa kan forvente svedende efterårsvarme.

I Frankrig og i Storbritannien kan det midt i næste uge blive 8 til 12 grader varmere end normalt.

For Frankrig betyder det, at når varmen kulminerer, kan det blive op omkring 36 graders varme i det sydvestlige hjørne af landet, mens et sted som Paris kan forvente omkring 30 graders varme.

I det sydlige Storbritannien forventes temperaturen at nærme sig 30 graders varme, hvilket også er ekstremt højt.

Dermed kan flere regionale temperaturrekorder for september potentielt stå for fald i næste uge.

Et varmt pust til Danmark

Selvom den ekstreme varme efter onsdag svækkes, så vil den centrale og nordøstlige del af Europa også få det varmere for årstiden i den sidste halvdel af næste uge.

Her kan man få det 4 til 8 grader varmere end normalt i et spænd fra Middelhavet hele vejen op til Finland.

Dermed er det uundgåeligt, at varmere luft også vil berøre Danmark. En meteorologisk sommerdag med 25 grader på termometret er inden for rækkevidde omkring torsdag.

Fænomenet med varmt og tørt efterårsvejr kaldes af flere i Europa for indian summer. Indian summer er dog et ret vagt begreb, da det ikke er målbart.

Derfor bruger vi hos TV 2 VEJRET udtrykket løvfaldssommer, når temperaturen tre dage i træk efter jævndøgn kommer over 20 grader. Et udtryk, der blev valgt af TV 2 VEJRETs seere i 2011.