Vejr

Dag for dag: Sådan påvirker ny ekstrem hedebølge i Europa vejret i Danmark

Fra mandag og fremefter bliver det gradvist varmere i Danmark. Chancen for en meteorologisk sommerdag er absolut til stede.

De næste par dage bygger der sig en ny hedebølge op over den vestlige del af Europa. Og allerede fra på mandag ventes der omkring 30 graders varme i store dele af Vesteuropa, hvilket på denne tid af året er ekstremt.

Både tirsdag og onsdag byder også på ekstrem europæisk septembervarme, og efterhånden bevæger den varme luftmasse sig mod nordøst.

Netop denne forskydning af varmen vil kunne mærkes herhjemme. For frem mod torsdag og fredag bliver det dag for dag gradvist varmere i Danmark.

Det betyder, at det går fra omkring 20 grader mandag til omkring 25 grader torsdag og dermed en potentiel meteorologisk sommerdag om en lille uge.

Udviklingen i temperaturen i Danmark i næste uge er vist i de følgende kort.

Mandag: Minder om weekenden

Lige nu er vi godt i gang med en weekend, hvor temperaturen topper mellem 18 og 21 grader.

Samme vejrtype ventes mandag, hvor Danmark fortsat er placeret på grænsen mellem kølig luft mod nordøst og den varme luft fra hedebølgen mod sydvest.

Prognoserne har således 17 til 20 grader på programmet med de luneste forhold over de sydlige egne.

Tirsdag: Højtryk nærmer sig

Den ekstraordinære varme luftmasse, der befinder sig over Vesteuropa, er tæt forbundet med et højtryk, der efterhånden nærmer sig Danmark.

Således ligger højtrykket - og dermed sommervarmen - lige sydvest for landet som vist i prognosekortet herunder.

Det påvirker temperaturen en smule tirsdag, der i forhold til mandag bliver et par grader lunere. Op mellem 19 og 21 grader forventes der over dansk jord.

Onsdag: Varmen meget tæt på

I løbet af onsdag bevæger højtrykket sig hen over Danmark. Og det kan endnu engang mærkes på temperaturerne.

For med højtrykkets passage over landet går vi nu fra at være på den kølige side af højtrykket til at være på den varme side. Det får temperaturen til at komme op mellem 20 og 23 grader onsdag.

Torsdag: Formentlig ugens varmeste dag

Nu ligger vi for alvor i den varme zone, hvor varm luft uhindret blæser op over landet fra syd som følge af varmens rejse fra vest mod øst.

Og hvilken efterårsvarme - eller i denne forbindelse nærmere sommervarme.

For lige nu har prognoserne 23 til 25 grader over det meste af landet torsdag, lokalt måske endda en smule varmere. Dermed er der altså udsigt til en meteorologisk sommerdag.

Meteorologisk sommerdag

I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen et eller andet sted i landet når over 25,0 grader.

På TV 2 VEJRET benævner vi det ligeledes en tropedag, hvis temperaturen et eller andet sted i landet kommer over 30,0 grader.

Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var den 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.

Den seneste sommerdag kom så sent som den 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Og der er grund til at være optimistisk. For prognoserne har de sidste tre dage stædigt holdt fast i sommervarmen torsdag, så det ser i den grad lovende ud.

Fredag: Stadig en rest af varme

Højtrykket - og dermed varmen - fortsætter sin rejse fredag, men der vil fortsat være en rest af varme tilbage. Antageligt bliver det med 20 til 24 graders varme.

Men op til 25 grader kan ikke udelukkes.

Efter fredag bliver det højst sandsynligt køligere igen.