Vejr

Klimaet skubber på dødelige uvejr som Ida i New York

De farlige tropiske storme og orkaner opstår over varmt vand, og det får vi bare mere og mere af.

Vandet i verdenshavene bliver varmere i takt med den globale opvarmning. Og det er dårligt nyt for blandt andet New York.

Varmere havvand er nemlig ensbetydende med kraftigere uvejr, der kan komme længere mod nord. Uvejr som Ida, der netop har kostet mindst 46 amerikanere livet.

- Man skal altid være varsom med at kæde enkelthændelser sammen med klimaforandringer, men varmere havvand er et klart klimasignal, og det varmere havvand har været med til at forværre Idas hærgen, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret, Andreas Nyholm.

De tropiske uvejr opstår over havvand, der er mere end 26 grader varmt.

Energien til storme og orkaner kommer fra det varme vand. Jo varmere vand, desto mere energi.

Da Ida passerede Den Mexicanske Golf var vandet tre til fire grader varmere end normalt for årstiden.

- Når vandet bliver varmere i takt med det varmere klima, betyder det også, at de her meget kraftige storme og orkaner har mere energi og mere nedbør, og det mærker man for eksempel i New York, siger Andreas Nyholm.

Ida var ikke længere en orkan, da den ramte New York, men med sig havde det store lavtryk enorme mængder nedbør. Det er stort set altid vandmasserne og ikke selve blæsten, der skaber mest ravage i tropiske uvejr.

I New York er folk blandt andet blevet fanget og omkommet i kældre, hvor vandet er strømmet ned.

Når regnen falder i en storby, kan den stort set kun komme væk gennem kloakkerne. Når kloakkerne først giver op, begynder vandet at flyde på alle overflader, og i en by er alt stort set enten asfalteret, dækket af fliser eller bebygget.

Derfor søger vandet ned, hvor det kan komme til.

I New York har det blandt andet være ned på de underjordiske subway-stationer og ulyksaligt nok også de kældre, hvor folk var søgt i ly for uvejret.

Hvis den samme mængde regn faldt ude for byerne, ville den formentlig ikke gøre nævneværdig skade.

Det er samme problematik, der gjorde sig gældende med det historiske skybrud over København i 2011, hvor der faldt over 100 millimeter på få timer.

Skybruddet et ikke det kraftigste, der har ramt Danmark, men fordi storbyens kloakker ikke kunne klare presset, kunne vandet ikke komme væk.

Ved skybruddet i 2011 skete der mere end 90.000 skader, og forsikringsselskaberne måtte udbetale over seks milliarder kroner.

I 2012 blev New York og New Jersey ramt af uvejret Sandy, der også udløste store skader. Siden har myndighederne brugt milliarder af dollars for at sikre mod oversvømmelser.

Forbedringerne har dog især fokuseret på oversvømmelser fra søsiden og ikke fra oven, som det var tilfældet med Ida.

New Yorks guvernør Kathy Hochul udtaler ifølge nyhedsbureauet AP, at regionen er nødt til at tilpasse sig risikoen for oversvømmelser i takt med klimaforandringer.

- Lad mig gøre en ting klar. Vi behandler ikke det her som om, at det ikke kommer til at ske igen de kommende 500 år, siger hun.

Ida gik i land søndag i sydstaten Louisiana som den femtekraftigste orkan, der nogensinde har ramt USA’s fastland.