Vejr

Eksemplariske tågebuer over Danmark i disse dage

Både tirsdag og onsdag har tågen i Jylland gemt på et særligt optisk fænomen.

For øjeblikket er der det skønneste sensommervejr hen over Danmark, der lige nu bare ser ud til at fortsætte flere dage ud i fremtiden.

Men det er ikke kun sol og tørvejr de smukke sensommerdage har at byde på.

De seneste par nætter har nemlig budt på både køligt og klart vejr flere steder, hvilket især i Jylland har dannet tåge og dis mange steder. Langs kysterne har den lavthængende tåge hængt et godt stykke op af formiddagen.

I overgangen fra det disede vejr til det smukke solrige sensommervejr har der været en kombination af tåge og solskin.

Netop denne kombination har givet anledning til, at specielle hvide buer trådte frem på himlen.

I familie med regnbuer, men er en bue af tåge

Det særlige fænomen kaldes for en tågebue og er tætbeslægtet med de farvestrålende regnbuer. De dannes også på næsten samme måde.

En regnbue træder frem på himlen, når sollyset rammer en regndråbe. Regndråberne er så store, at lyset kan brydes i alle regnbuens farver, der på dråbens 'bagvæg' bliver reflekteret tilbage til iagttageren.

At farvespillet i en regnbue træder frem skyldes, at det hvide sollys indeholder mange forskellige farver.

Samme fremgangsmåde sker i en tågebue, bare med den afgørende forskel, at dråberne i en tågebue er meget mindre end i en regnbue. Dermed overlapper de brudte farver hinanden og det samlede lys, som bliver reflekteret tilbage til iagttageren, fremstår som hvid.

Regndråber er med en diameter på 0,5 millimeter ti gange så store som tågedråber, der blot har en diameter på 0,05 millimeter.

Mulighed for nye tågebuer torsdag

Den kommende nat er der igen risiko for tåge mange steder i Jylland.

Og dermed er der igen mulighed for, at man kan være heldig at spotte en tågebue i løbet af formiddagstimerne, når tågen er ved at blive fjernet af efterårssolen.