Vejr

Trods kold august blev sommeren varmere og mere tør end normalt

Sommeren har desuden budt på mange skybrud.

Selvom august slutter som den koldeste af sin slags i 16 år, har sommeren som helhed været varmere end normalt.

Med en gennemsnitstemperatur på 16,6 grader for de tre sommermåneder juni, juli og august så ender årets sommer 0,5 grader varmere end normalt.

Normalperioden er den splinternye klimanormal, der er beregnet for 30-års perioden 1991 til 2020, hvor en gennemsnitlig dansk sommer har en middeltemperatur på 16,1 grader.

Store månedlige varianter

Bag tallene for hele sommeren gemmer sig – vanen tro – betydelige månedlige variationer.

Juni blev med 16,0 grader hele halvanden grad varmere end normalt og bød på dage, hvor temperaturen steg til over 30 grader, såkaldte tropedage. Varmen kulminerede 20. juni, hvor der blev målt hele 34,0 grader på Bornholm.

Det gjorde den til en af de varmeste junidage i Danmark overhovedet og den tredjevarmeste dag så tidligt på sommeren i Danmark siden 1874.

I forbindelse med den ekstreme junivarme fik vi også den tredjetidligste tropenat, der er registreret i Danmark. Det var også usædvanligt at få hele fire tropedage i træk i juni – især så relativt tidligt på måneden.

Juli blev også varmere end normalt – faktisk hele 1,4 grader over den nye klimanormal på 16,9 grader.

Samlet set bød juli på 20 sommerdage, hvor termometrene viste over 25 grader mindst ét sted i Danmark. Af disse sommerdage var tre regulære tropedage.

Midt på måneden var vi tæt på at få landsdækkende hedebølge, og i alt oplevede vi seks tropenætter, hvor temperaturen ved flere af de officielle vejrstationer forblev over 20 grader natten igennem. I alt bød sommeren på otte tropenætter.

Derimod trækker august ned i varmeregnskabet med en middeltemperatur, der sandsynligvis ender på 15,7 grader. Det er 1,2 grader under den nye klimanormal, men da juni og juli trækker så meget op i det samlede regnskab, ender sommeren varmere end normalt.

Langt hyppigst vil august være varmere end juni, og det er hele 29 år siden, at vi sidst havde en juni, der var varmere end august i samme kalenderår.

Mindre regn end normalt – men mange skybrud

Fra 1. juni til og med 30. august er der faldet præcis 180 millimeter regn over hele Danmark.

Det er 32 millimeter – eller 15 procent – mindre end normalt, hvor somrene i henhold til normalperioden kan forventes at byde på 212 millimeter regn på landsplan.

Det har især været juni, der har trukket godt ned i det knap så våde regnskab. Med blot 29,4 millimeter regn faldt der under halvdelen af den normale juninedbør. Kun på fem junidage faldt der over én millimeter regn på landsplan.

Lokalt faldt der dog store nedbørmængder, og 3. juni var det tæt på dobbelt skybrud ved Nørreløkke på Als, hvor der på 30 minutter faldt 29,3 millimeter regn.

Juli bød på lidt mere regn end normalt, og her var regnen for alvor ulige fordelt, hvor en stor del af regnen faldt i forbindelse med kraftige byger.

Hele 12 af julis 31 dage bød på skybrud, og 3 af disse dage bød på dobbelt skybrud, hvor der faldt over 30 millimeter på en halv time.

Det kraftigste skybrud overhovedet ramte Kalundborg 26. juli, hvor der faldt hele 42,1 millimeter i løbet af en halv time. Skybruddet hører til blandt de kraftigste, der er målt i Danmark.

August, der i henhold til den nye klimanormal er den vådeste sommermåned, har derimod budt på lidt mindre regn end normalt.

Især første halvdel af måneden bød også på skybrud, og 7. august ramte et dobbelt skybrud blandt andet Skævinge i Nordsjælland.

I forbindelse med kraftige tordenbyger over Syddanmark 15. august blev der dannet tornadoer, der anrettede skader på Møn.

Solen har skinnet i normale mængder

Formentlig ender sommeren i år med cirka 640 solskinstimer. Det er blot 13 timer mindre, end det vi normalt kan forvente i løbet af en kalendersommer.

De seneste tre år har somrene dog budt på mere solskin, og det kulminerede i supersommeren 2018, hvor der blev registreret et rekordhøjt antal solskinstimer med 801,7 timer. Omvendt fik vi blot 566,7 timer med solskin i sommeren 2017.

Selvom kalendersommeren slutter tirsdag, så venter der fortsat lunt sensommervejr i starten af september med temperaturer, der kan nå 24 grader.