Vejr

Tropisk orkan rammer på 16-årsdagen for Katrina

Indbyggerne i Louisiana forbereder sig på ekstremt farligt uvejr.

Søndag er det 16 år siden, at New Orleans blev ramt af orkanen Katrina og dermed en af de værste naturkatastrofer i USA’s historie. Og præcis på 16-årsdagen trues byen igen af en orkan.

Det amerikanske orkanvarslingscenter National Huricane Center (NHC) skriver, at Ida forventes at være ”ekstremt farlig”, når den rammer Louisanas kyst med vindhastigheder på op mod 225 kilometer i timen.

Langs hele kysten er indbyggerne ved at forberede sig på det værste. Der fyldes sandsække, samles forråd og tankes brændstof på generatorerne.

I New Orleans er ældre blevet opfordret til at forlade byen, og generelt er folk blevet bedt om at være forberedt på særligt strømudfald.

Der er også områder, der ligger uden for digerne. Her er alle indbyggere blevet opfordret til at søge væk.

Som altid med de tropiske uvejr er det vandet, der er det farligste. Lokalt kan der falde op mod 500 millimeter på få dage. Det skal ses i forhold til, at der falder omkring 750 millimeter i Danmark på et helt år.

New Orleans forventes at være under de kraftige vinde i ti timer.

Katrina var for 16 år siden aftaget fra kategori 5- til kategori 3-orkan, da den ramte land. Ida ser nu ud til at gå i land som en kategori 3 eller 4. Og det er på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er den højeste og i princippet er altødelæggende.

Ida bliver dog efter alt at dømme ikke en katastrofe af noget nær samme omfang som Katrina.

Ved Katrina omkom omkring 2000 mennesker, da en række utilstrækkelige og dårligt vedligeholdte diger brød sammen.

Ida forventes at løfte vandsøjlen mellem tre og 4,5 meter ved landgang, hvilket vil sætte digerne under kraftigt pres.

Ifølge nyhedsbureauet AP oplyser myndighederne, at der er risiko for, at nogle enkelte af digerne kan blive oversvømmet, men uden at bryde sammen. Der er desuden taget forbehold mod alvorlige skader, hvis vandet nogle steder skulle løbe over.

Ida ramte Cuba allerede fredag, men her kun i form af en tropisk storm, hvilket er ensbetydende med kraftige vinde og voldsom nedbør.

Orkanen er nu ude over Den Mexicanske Golf, hvor det varme vand giver den øget energi, samtidig med at den sætter farten lidt ned.

Dermed vil den kunne forvolde større skade, samtidig med at den vil stå længere tid over det samme område.