Vejr

Så ekstrem var sommeren

Den ene varmerekord efter den anden har stået i kø i en sommer, der for alvor har sat fokus på klimaet.

Sommeren 2021 har på mange måder været ekstrem.

Faktisk har den været så ekstrem, at mange klimaeksperter har været ude med riven i forhold til, at det er nu, der skal ske markante ændringer i vores måde at leve på.

Især på ét parameter har sommeren vist sig at være ekstraordinær, og det er i forhold til den varme, der igennem hele sommeren har sat den ene rekord efter den anden rundt omkring i verden.

Det kan være svært at skabe det helt store overblik, men TV 2 VEJRET forsøger i denne artikel at samle op på den vilde sommer, vi har været vidne til.

Hedebølge i Europa i juni

Et solidt højtryk blev i midten af juni bygget op over den østlige del af Europa. Det resulterede i, at store dele af det centrale Europa blev ramt af sveddryppende temperaturer.

I Tyskland oplevede man ekstrem varme i forbindelse med hedebølgen og var snublende tæt på at sætte nye regionale rekorder – dog uden at gøre det.

Det gjorde Danmark til gengæld.

På grund af det østeuropæiske højtryk blev brandvarm luft sendt op til os, og på en af hedebølgens sidste dage kravlede termometret ved Hammer Odde på Bornholm op på rekordhøje 34,0 grader. Det er den højeste temperatur målt på Bornholm i juni.

Sidenhen rykkede hedebølgen længere mod øst, og store dele af Europa var fanget i den meget varme luft – helt fra Finland i nord til Malta i syd.

I mere end tre lande stod den på nye nationale varmerekorder for juni, mens det blev til hele 100 unikke rekorder for måneden rundt om i Europa, hvis de lokale tælles med.

I kortet herunder er der et udpluk af alle rekorderne.

Ulidelig varme i Nordamerika

Knap var hedebølgen i Europa overstået, før endnu mere ekstrem varme herskede i Nordamerika. Nærmere bestemt det nordvestlige hjørne af USA og det sydvestlige hjørne af Canada.

Her nåede temperaturen tirsdag 29. juni op på ekstreme 49,6 graders varme i den lille landsby Lytton 250 kilometer øst for Vancouver i det vestlige Canada.

En landsby, der brændte ned, da et uvejr satte gang i voldsomme skovbrande.

De 49,6 graders varme blev samtidig også den højeste temperatur, som nogensinde er blevet målt nord for den 45. nordlige breddegrad, hvilket svarer til Milano i Italien.

Juli blev varmere end nogensinde

Voldsom varme dominerede også juli i sådan en grad, at det blev den varmeste måned registreret for kloden nogensinde.

Og det er til trods for, at der er cirka 1700 måneder at tage af, da den globale gennemsnitstemperatur er blevet beregnet gennem de seneste 142 år.

Der har da også været utrolig varme rundt omkring.

Måneden lagde nemlig fra land med ny varmerekord for Lapland i det nordligste Skandinavien, da der her blev målt historiske 34,3 grader i starten af juli.

Efterfølgende fulgte det sydlige USA trop med en hedebølge, der gav solide 54,4 grader på termometret i Death Valley i Californien.

Et andet sted, der virkelig har trukket gennemsnittet op for Jordens temperatur i juli, er Asien.

Juli 2021 blev således den varmeste i historien for verdens største kontinent, hvor hele syv lande satte nye unikke rekorder for højeste temperatur målt nogensinde i de pågældende lande.

Historisk hedebølge i Europa

Da august meldte sin ankomst, gjorde en ny hedebølge i Europa det samme.

Denne gang i Middelhavsområdet, hvor det først var det sydøstlige Europa, der måtte lide i den ekstreme varme. Og selvom det var tæt på, så var de 47,1 grader i Grækenland ikke nok til en ny rekord.

Varmen begyndte her en rejse fra øst til vest. Og da bølgen af varme nåede Italien, skulle det vise sig at blive historisk. For onsdag 11. august klokken 13.15 registrerede en målestation i Siracusa på Sicilien hele 48,8 grader, hvilket var mere end nok til at slå den 44 år gamle varmerekord for Europa.

Hedebølgen fortsatte sin tur vest på til Spanien, hvor prognoserne forudsagde, at den nye varmerekord stod for fald.

Men med 47,4 grader i Montoro i Sydspanien holdte den europæiske varmerekord stand – til gengæld måtte den spanske rekord for højeste temperatur se sig slået.

Oversvømmelser også en del af historien

Gennem artiklen har fokus været på varme, men det hører med til historien, at ekstreme oversvømmelser efter massive regnhændelser også har været en del af sommeren 2021.

Her kan eksempelvis nævnes oversvømmelser i Vesteuropa i forbindelse med kraftig regn. Men også i Kina forårsagede historisk regn voldsomme oversvømmelser, og så sent som for knap to uger siden var der også historiske oversvømmelser i Tyrkiet.

Selv i lille Danmark blev antallet af skybrud i juli vanvittig højt, hvilket bare er med til at understrege – som så meget andet – at sommeren 2021 vejrmæssigt skriver sig ind i historiebøgerne.