Vejr

Grønlands indlandsis smelter med næsten rekordfart

Grønland sveder i sådan en grad, at havene over det næste århundrede kan stige med op til 75 centimeter.

For snart to uger siden blev der for første gang nogensinde registreret et regnvejr i omkring 3200 meters højde på toppen af indlandsisen. Et regnvejr, der kom i forbindelse med varm og fugtig luft, der blev sendt til Grønland fra syd.

Men det var ikke kun et regnvejr, som den varme luftmasse førte med sig. Store mængder af Grønlands indlandsis blev under varmebølgen lavet om til vand.

Helt nøjagtig smeltede der omkring 800.000 kvadratkilometer is i løbet af få dage, hvilket svarer til mere end det dobbelte af Tysklands areal.

Det er den anden hændelse i år med en ekstrem afsmeltning. Den første er at finde tilbage sidst i juli.

Ser man på den totale afsmeltning af indlandsisen i hele 2021 indtil 27. august, er der smeltet mere end 21 millioner kvadratkilometer is fra den grønlandske iskappe, hvilket er cirka 15 procent mere, end hvad der plejer at være smeltet på nuværende tidspunkt.

Afsmeltningen i år er kun overgået af ét år, og det er rekordåret 2012 – året, hvor Grønland indtil nu har mistet allermest is.

Graferne herunder viser, hvor meget af Grønland er smeltet væk i henholdsvis 2021 og 2012 samt gennemsnittet for perioden 1981-2010.

Smeltesæsonen på Grønland varer fra juni til august.

Billeder chokerer forsker

Josh Willis er forsker ved NASA's Ocean Melting Greenland (OMG), som er en underorganisation af NASA, der undersøger hvor meget af isen på Grønland, der smelter på grund af det varmere havvand.

I denne uge var han ude at flyve på en transit til Kangerlussuaq for at hente mere udstyr til deres forskning, og det, han så oppe fra luften, gjorde ham mundlam.

- Han (flyets pilot Jim Haffey, red.) har fløjet over indlandsisen i 25 år, og han har set stort set alt, siger Josh Willis til medieplatformen Mashable og fortæller videre:

- Som videnskabsmand vil jeg altid se på data, før jeg tager en person på ordet om, hvad de har set. Denne gang fortalte resultaterne den samme historie som piloten.

Det, de så fra den lille propelflyver, var en polarverden bestående af smeltet is og mørke plamager af smeltesøer og smeltefloder.

Faktisk ligger landet – eller isen – sådan, at klimaforskere har fundet ud af, at isen over de seneste to årtier har haft den hurtigste smelterate i 350 år. Det kan især forklares med, at de store smelteår er at finde inden for netop de seneste to årtier.

Før 1995 var denne slags smeltehændelser, der blandt andet er oplevet i juli og august i år, noget der kun forekom en gang hvert århundrede.

Nu er det sket en håndfuld gange de sidste to årtier. Det viser data fra iskerner, der er boret op fra Grønlands indlandsis.

Iskerner er et slags klimaarkiv, der indeholder værdifuld viden om Jordens klima gennem mere end 10.000 år.

Afsmeltningen er ekstrem

I de sidste 30 år er afsmeltningen af ismassen på Grønland og Antarktis seksdoblet, hvilket svarer til, at oceanerne siden starten af 1990'erne er steget med omkring tre millimeter om året.

Og hvis denne afsmeltning fortsætter sin acceleration, har eksperter været ude at sige, at oceanerne det næste århundrede kan stige med mellem 45 og 75 centimeter.

At Grønlands indlandsis fortsætter med at smelte med en uhørt høj hastighed er blot endnu et tegn på, at det ekstreme bliver endnu mere ekstremt i fremtiden. Lige så vel som skovbrande, ekstrem varme, lange tørkeperioder og voldsomme oversvømmelser også er et tegn på de klimaforandringer, vi er omgivet af.

Og hvis det fortsætter med at blive varmere, så vil mere is smelte, hvilket vil gøre Jordens albedo lavere. Albedo er et udtryk for, hvor meget stråling fra solen, der bliver reflekteret.

En høj albedo betyder, at der er meget stråling, som bliver tilbagekastet. Is har en høj albedo.

Så når Jordens albedo bliver lavere fordi isen smelter, så vil Jorden modtage mere stråling fra solen – og dermed er den onde cirkel startet, hvor endnu mere is vil smelte.