Vejr

Satellit afslører særligt meteorologisk fænomen ud for Vestafrikas kyst

Tirsdag passerede en satellit de Kanariske Øer og fotograferede fascinerende hvirvler i atmosfæren i skydækket sydvest for Kanarieøerne.

Beliggende ud for Vestafrikas kyst ligger de Kanariske Øer, der er et yndet ferieparadis for mange danskere.

Og det er det især, fordi garantien for sommervejr er stor, hvilket også var tilfældet tirsdag eftermiddag, hvor solen fik lov at skinne på de fleste af øerne, og termometret viste mellem 25 og 28 grader.

Danskernes vejrbilleder

TV 2 Vejret bruger billeder fra danskerne i både vores vejrudsigter og til artikler her på hjemmesiden og vores app. Du kan også indsende både billeder og video til TV 2 Vejret. Det gør du her. 

Derudover blæste det med en frisk til jævn vind fra nordøstlig retning, som ud over at være svalende, også var med til at skabe et imponerende skue.

Et skue, der ikke var til at få øje på fra jordoverfladen, men som med det store overblik fra en satellit i 700 kilometers højde havde mulighed for at blive foreviget.

I læsiden sydvest for de Kanariske Øer blev der i atmosfæren dannet nogle spektakulære hvirvler, der blev synlige i skydækket.

Von Kármán-hvirvler

De særprægede hvirvler er kendt som Von Kármán-hvirvler og strakte sig omkring 400 kilometer sydvest for de Kanariske Øer.

De Kanariske Øer er en samling vulkanske øer, hvis højeste punkt er Pico del Teide, der rager 3718 meter op i luften, beliggende på Tenerife. Og det var netop disse vulkaner, der tirsdag satte gang i de karakteristiske hvirvler.

For at Von Kármán-hvirvlerne kan dannes kræves der en strømning, der for eksempel kan være luft eller vand, i en bestemt retning. Undervejs skal der være en tilpas stor forhindring, der kan skabe forstyrrelser i strømningen.

På læsiden af forhindringen tvedeles strømningen i to og danner to sæt hvirvler, der i første omgang er meget organiserede, men som sidenhen dør ud. De to sæt hvirvler roterer i hver sin retning og danner et flot mønster, der i dette tilfælde trådte frem i skydækket.

Findes mange steder

Tirsdag var det altså Kanarieøerne, der var forhindringen og skabte hvirvlerne, men de findes også på langt mindre skala. Von Kármán-hvirvler kan nemlig også dannes bag en sten i en elv eller bag en bropille.

Derudover dannes der også Von Kármán-hvirvler, når luften passerer en flagstang. Resultatet er, at hvirvlerne får flaget til at blafre.

Von Kármán-hvirvler er opkaldt efter den ungarske-amerikanske fysiker og ingeniør Theodore Von Kármán, der første gang beskrev hvirvlerne i 1912.