Vejr

Rekordhøj varme på Island – og det kan blive endnu varmere

Med næsten 30 grader på termometret har det aldrig været så varmt på Island i august, som det var tirsdag.

Mens vejret herhjemme efterhånden begynder at gøre sig klar til efteråret med både regn og blæst, kan de på Island i øjeblikket nyde høje sommertemperaturer.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER

Således blev tirsdag en historisk vejrdag, da man på den østlige del af øen fik en ny rekord for varmeste dag i august.

I nationalskoven Hallormsstadhur kravlede temperaturen i løbet af dagen op på 29,4 grader.

En temperatur, som overgår den gamle islandske varmerekord fra august 2004 med 0,2 grader.

Samtidig er det kun godt en grad fra den varmeste dag overhovedet på Vulkanøen. Den stammer fra juni 1939 og lyder på 30,5 graders varme.

Derfor blev det så varmt

Lige nu er solhøjden på Island omkring 35 grader over horisonten, når solen står højest på himlen. Det svarer til solhøjden herhjemme i slutningen af september.

Derfor var det ikke solen alene, der kunne få temperaturen tæt på 30 grader. Her har varme vinde fra syd spillet en hovedrolle.

Over de Britiske Øer har et højtryk lagt sig til rette og sender i den forbindelse varm luft op til Island fra sydlige himmelstrøg.

Og den varme luft fortsætter med at have sit tag i den nordatlantiske ø. I skrivende stund er der målinger på den nordøstlige del af øen, som lyder på over 25 graders varme.

Senere onsdag eftermiddag er der mulighed for, at varmen på Island kan blive endnu mere historisk og ramme 30 grader på termometret.

En varmerekord blandt mange

Den historiske varme på Island kommer i forlængelse af en sommer, hvor varmerekorderne nærmest har stået i kø på den nordlige halvkugle.

Det begyndte i juni med en hedebølge over det østlige Europa, hvor flere lande satte nye nationale og regionale varmerekorder.

Hedebølgen ramte blandt andet vores egen solskinsø Bornholm og gav her den højeste temperatur målt i juni nogensinde, da termometrene på Klippeøen nåede 34,0 grader.

Sidenhen fulgte en voldsom hedebølge i Nordamerika trop, der med svedende 49,6 grader i det østlige Canada satte nye standarder for, hvor varmt det kan blive på disse breddegrader.

De mange varmerekorder kulminerede i august, da Europa med ekstreme 48,8 grader på Sicilien satte en ny, unik varmerekord for kontinentet.