Vejr

August kan blive den koldeste i 16 år

Gennemsnitstemperaturen for august i år er mere end én grad under normalen.

Juni og juli bød på temperaturer et godt stykke over det normale, men nu trækker august i den anden retning.

Til og med tirsdag er middeltemperaturen for august i år på 15,7 grader, hvilket er 1,2 grader under det normale for august i henhold til den nye klimanormal, der er gennemsnittet for årene 1991 til 2020.

Med udsigt til temperaturer, der de sidste fem døgn af august ikke vil få gennemsnittet til at ændre sig meget, vil indeværende august med stor sandsynlighed ende som den koldeste siden 2005.

Dengang for 16 år siden endte august med en gennemsnitstemperatur på 15,5 grader, og siden da har middeltemperaturen i årets sidste sommermåned ikke været under 16,0 grader.

August 2021 har også bemærket sig ved blot fire lokale meteorologiske sommerdage, hvor temperaturen kommer over 25 grader – ligesom at maksimumtemperaturen for august 'blot' bliver 26,5 grader.

Sidst vi oplevede så få sommerdage i august var i 2017, hvor der også var fire. Derudover er det 11 år siden, at maksimumtemperaturen i august er så relativt lav som i år. Derudover bliver august også den mest solfattige i ti år.

Før i tiden ville den nuværende august være normal

Normalt betegner man en 'normalperiode' i klimamæssige sammenhænge som gennemsnittet af 30 års vejr.

Den tidligere klimanormal refererede til perioden fra 1961 til 1990, og i den periode havde en gennemsnitlig august en middeltemperatur på præcis 15,7 grader.

Derfor ville vores nuværende august blive betragtet som helt normal, og omvendt viser det også, at august i gennemsnit er blevet 1,2 grader varmere i løbet af de seneste tre årtier.

Sommeren ender varmere end normalt

Selvom august i år er på vej til at blive den koldeste siden 2005, ender sommeren i år varmere end normalt.

Det skyldes, at juni blev halvanden grad varmere end normalt, mens juli blev 1,4 grader varmere end gennemsnittet – alle tallene er sammenholdt med den nye klimanormal.

Derfor trækker de to første sommermåneder så meget op i regnskabet, at sommeren i år ender 0,5 eller 0,6 grader varmere end normalt – og som den 13. varmeste sommer, der er målt i Danmark siden 1874.

Den koldeste august, der er målt i Danmark, fik vi i 1902, hvor gennemsnitstemperaturen var uhørt lave 12,8 grader.