Vejr

Første regnvejr på toppen af Grønland

Forskere har netop bekræftet, at det i sidste uge regnede i flere timer på Indlandsisens højeste punkt.

Der er steder på Jorden, hvor regn er en mangelvare. Enten fordi det er for koldt, eller fordi det er for tørt.

Et af de steder ligger midt ude på den grønlandske indlandsis ved forskningsstationen Summit Camp, der er beliggende i over 3200 meters højde – det højeste punkt på Indlandsisen.

Her falder nedbøren normalt som sne, men det ændrede sig i sidste weekend, da temperaturen for blot tredje gang i det seneste årti kravlede op over frysepunktet.

Dermed ændrede sneen struktur og blev til regndråber, hvilket gav det første registrerede regnvejr i disse højder siden målingerne begyndte i 1987.

Og ikke nok med at det var det første regnvejr på toppen af Grønland, så regnede det også over store dele af det sydlige Grønland fra 14. til 16. august, hvilket blev det kraftigste regnvejr registreret på Indlandsisen, siden man begyndte at måle nedbør i 1950.

Hele syv milliarder ton vand ramte den grønlandske iskappe i løbet af blot tre dage, hvilket ville kunne fylde 2,8 millioner svømmebassiner til OL.

Sjælden afsmeltning

Årsagen til det historiske regnvejr, og i det hele taget de store mængder regn i det sydlige Grønland, var et samspil mellem et lavtryk over den canadiske ø Baffin Island og et højtryk sydøst for Grønland, der sendte varm og fugtig luft op til Grønland og gav de store mængder regn.

Med varmegraderne og det våde regnvand blev der samtidig sat en sjælden afsmeltning i gang ved Summit Camp.

Når isen smelter på den grønlandske indlandsis, dannes et tyndt lag vand, der sidenhen fryser til is igen, når temperaturen daler til under frysepunktet.

Når der så falder ny nedbør i form af for eksempel sne, bliver de forskellige lag presset sammen. De ældste lag strækker sig mere end 10.000 år tilbage i tiden og er dermed klimaets svar på årringene i et træ. Ved at bore iskerner op af Indlandsisen får man dermed værdifuld viden om klimaet tilbage i tiden.

Og i iskerner fra Summit Camp gemmer der sig interessant information omkring afsmeltningen af is på Indlandsisens højeste punkt. Det er nemlig blot niende gang over de seneste 2000 år, at der sker afsmeltning af is. Hele tre af tilfældene er sket indenfor de seneste ti år, nemlig i år 2012, 2019 og nu altså i 2021.

Den totale afsmeltning af Indlandsisen i søndags var syv gange højere end normalt og kommer blot få uger efter en signifikant afsmeltning sidst i juli, hvor Grønland mistede så meget is, at smeltevandet kunne dække hele Florida.

Endnu et klimasignal

At der overhovedet har kunnet falde regn et sted som Summit Camp er blot endnu et tegn på det klima, vi er udsat for. Den største afsmeltning i den regnfulde weekend skete ifølge National Snow and Ice Data Center 14. august med omkring 873.000 kvadratkilometer smeltet is.

Og der vil smelte mere is i fremtiden.

Ifølge klimamodellerne kan det Arktiske Ocean være isfrit i 2050, hvis ikke der sker drastiske ændringer i den igangværende temperaturstigning. Og skulle det ske, at hele den grønlandske indlandsis en dag var smeltet væk, ville det ifølge klimaforskerne få havene til at stige med omkring seks meter.

Hverken 15. eller 16. august nåede Summit Camp over frysepunktet, og dermed var det altså kun 14. august fra morgen til sidst på eftermiddagen, at det regnede.

Forskningsstationen Summit Camp er bemandet året rundt og styres af det amerikanske National Science Foundation, hvis formål er at fremme videnskabens fremskridt.