Vejr

Våd sensommer – så det er nu græsset skal sås

Når det både er vådt og varmt på en gang, er det som krudt under din græsplæne.

Selvom den megen regn måske ikke opfordrer til hygge i haven, bør haveejerne alligevel finde smilet frem. Det er nemlig rent guld for græsset, når det både er varmt og vådt på en gang. Det fortæller gartner Martin Bruun fra Kolding Plantecenter til TV 2 Vejret.

- Regn og varme optimerer frøs spireevne, så vejret er helt fantastisk til at så græs eller reparere græs i, siger han.

Derfor er det i modsætning til, hvad mange forestiller sig, nu man skal fokusere på plænen.

- Efteråret er meget bedre at så græs i. Forholdene er meget bedre end det tidlige forår, hvor det som regel er mere tørt, forklarer Martin Bruun.

Det gælder både, hvis der skal eftersås eller måske anlægges en helt ny plæne.

- Hvis du skal efterså, skal du kratte hele plænen op, så frøene kan få kontakt med jorden. Så sår du og sørger lige for at rive, siger Martin Bruun og fortsætter:

- Hvis du skal lave en ny græsplæne, skal du sørge for, at plænen er fuldstændig jævn, inden du sår. Gå lige rundt med en rive og mærk efter, om der er små huller. Så, riv over, og det er så det.

Undgå vandpytter

Selvom græs og græsfrø elsker en våd sensommer, kan det også blive for meget. Men først når vandet står i pytter på jorden.

- Hvis du kan se, at der står vand, skal du selvfølgelig vente til, du har en tør overflade. Hvis det er lerjord, kan der gå lidt tid, før vandet og de små søer er væk, så du kan så, men med sandjord kan du komme i gang i løbet af ganske kort tid, siger Martin Bruun.

Når man spreder sine græsfrø nu, vil der ikke gå meget mere end fjorten dages tid, før jorden er dækket af det karakteristiske grønne skær af spirende græs.

Våd august

Der er indtil videre faldet 67,3 millimeter regn i august, hvor der under normale omstændigheder normalt ville være faldet omkring 50 millimeter på nuværende tidspunkt.

Samtidig er middeltemperaturen helt oppe på 16, og dermed absolut på den gode side, af de omkring syv grader, der kræver for at få græs til at spire.