Vejr

Endnu en mulig tornado filmet over Sjælland

Flere dage i træk med sjældent kraftige hvirvelvinde i Danmark.

Meget tyder på, at endnu en tornado er blevet fanget på kamera. Denne gang stammer optagelserne fra mandag eftermiddag i Næsby på Midtsjælland.

- Det var vildt at opleve sådan et naturfænomen, lyder det fra Rasmus Lasthein, der hurtigt fik aktiveret kameraet på sin telefon, da han så den typiske kegleform blive dannet ude i horisonten. En form, man oftest ser på billeder fra det amerikanske tornadobælte.

- Vi har faktisk joket med, at vi er flyttet ud på prærien her, og så kommer der sådan en forbi, fortæller han.

Rasmus Lasthein har tidligere på året set en almindelige skypumpe, som havde kastet rundt med lidt løsgods som trampoliner og lignende, og denne hvirvel vurderer han klart til at være større.

Optagelserne fra Næsby er optaget klokken 14.52. Omkring en halv time senere er der et øjenvidne fra Ringsted ikke så langt derfra, der fortæller om endnu en mulig hændelse. Her berettes om skader på et drivhus, et tag, træer, trampoliner og hegn.

Om der er tale om en eller to hændelser, samt om der også er tale om deciderede tornadoer, skal nu afklares ved en nærmere granskning af blandt andet radarmålinger.

Den midtsjællandske mulige tornado kommer, efter at en bekræftet tornado blev filmet søndag aften lige nord for Maribo på Lolland.

Tornadoen fra Maribo er blevet undersøgt af meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt, og der er ifølge ham tale om et lærebogseksempel på en tornado.

Samme aften ramte en ud fra skaderne på træer og bygninger at dømme endnu kraftigere tornado også på Møn, men her mangler billeddokumentation for at kunne fastslå, om det nu også var tilfældet.

Tornadoer er sjældne i Danmark, men det er nu tredje år i træk, at der er set tornadoer i Danmark. Og denne gang er der så ovenikøbet tale om flere observationer over flere dage.

- Det er helt ekstremt, siger Peter Tanev fra TV 2 Vejret og fortsætter:

- Selvfølgeligt gør det en forskel, at alle nu bare har mobiltelefoner med kamera lige ved hånden, men det her må betegnes som højest usædvanligt.

Normalt har vi kun almindelige skypumper, der adskiller sig ved at være mindre kraftige samt måden de opstår på. En kraftig skypumpe kan dog også gøre skade nede på jorden.

De almindelige skypumper kommer i mere stille vejr end tornadoerne. En tornado kræver en såkaldt supercelle, som er en ekstremt kraftig, roterende tordenbyge, for at blive dannet.