Vejr

De er sjældne, men nu har Danmark tre år i træk haft tornadoer

Vi er vant til skypumper, men de seneste år er Danmark blevet ramt af kraftigere vejrfænomener – regulære tornadoer.

Tornadoer er sjældne i Danmark, men der er nu beviser for tornadoer tre år i træk.

Søndag forårsagede en tornado ødelæggelser på Møn, mens en anden tydelig tornado over det nordlige Lolland blev optaget med video for første gang i dansk vejrhistorie.

I Danmark har vi tradition for at kalde stærke hvirvelvinde for skypumper.

Når en "almindelig dansk skypumpe" bliver dannet, er der svage vindforhold ved overfladen. Når skypumpen er dannet, kan man se en roterende snabel fra skyen og ned til jordoverfladen med kraftig vind omkring snablen.

På engelsk kaldes skypumper waterspout eller landspout, afhængigt af om de dannes over hav eller land.

Skypumper er fotogene, mens tornadoer ofte er gemt i regn

Skypumper optræder ofte fra skyer uden regn, mens tornadoer optræder i kraftige bygeskyer. En tornado kan derfor være gemt i regnvejr, hvilket gør dem endnu farligere, end de bare er i sig selv.

En tornado stammer fra en såkaldt supercelle, som er forholdsvis sjældne i Danmark. Derfor oplever vi også langt oftere skypumper end tornadoer.

En supercelle er en stor bygesky, som også er i rotation. De ses oftest i USA, men forekommer også mange andre steder. Centraleuropa får ind imellem dannet superceller, og nogle gange når de vore breddegrader.

Et eksempel på dette er fra i søndags, hvor superceller resulterede i tornadoerne over først Lolland og senere Møn.

Tornado hærgede Albertslund sidste år og Aabenraa i 2019

25. september 2020 blev Albertslund ramt af et uvejr i en vejrsituation, hvor vejrforholdene slet ikke var oplagte til skypumper, men derimod var risikoen for en regulær tornado til stede.

Året før 14. juni var det i Aabenraa, at man så ødelæggelser efter en mindre tornado. Her blev to biler slynget omkring på en parkeringsplads ved sygehuset i Aabenraa.

Værste hvirvelvindsskader i Danmark er fra 1962

11. februar 1962 raserede en kraftig hvirvelvind i Holstebro.

En skurvogn blev kastet op i luften, omtrent 100 huse blev beskadiget. Derudover blev cirka 500 træer enten hevet op med rod eller knækkede. Det er de værste ødelæggelser, vi har set i Danmark.

Der kan meget vel også have været tale om en tornado.