Vejr

Video viser tornado over Danmark

En regulær tornado, der udgår fra en såkaldt supercelle, er blevet foreviget over Lolland søndag aften.

Der er med stor sandsynlighed skrevet dansk vejrhistorie.

Et billede taget søndag aften nær Maribo viser nemlig en regulær tornado over Danmark, der udgår fra en såkaldt supercelle.

Søndag aften blev den sydøstlige del af Danmark ramt af kraftige regn- og tordenbyger, der gav anledning til skybrud, tusindvis af lyn og store hagl.

Men bygerne var så kraftige, at der også blev dannet tornadoer. I første omgang stod det klart, at en tornado med stor sandsynlighed havde ramt Lendemarke lige vest for Stege på Møn, hvor den havde lavet ødelæggelser på både bygninger og træer.

Tornadoen, der ramte Møn søndag aften, blev ikke foreviget på billeder, men nu viser det sig, at de særdeles kraftige tordenbyger over Lolland-Falster og Møn har givet anledning til mindst én tornado mere.

Det er meget usædvanligt, at der dannes flere tornadoer over Danmark, men nu viser et billede, der er taget lige nord for Maribo af Dorthe Ellehave, at det meget vel kan have været tilfældet.

EF-skalaen for tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Billedet er taget omkring klokken 22, hvor særdeles kraftige tordenbyger bevægede sig mod nordøst - lige nord for Maribo.

- Jeg stod og undrede mig over skyen. Den var meget flad og skarpt aftegnet. Og pludselig kom der en arm ned fra den. Og så begyndte jeg at filme. Det lignede virkelig en tornado, som dem vi kender fra Amerika, fortæller Dorthe Ellehave til TV 2 ØST.

Billede viser unik supercelle-struktur

På billedet ses et lærebogseksempel på en tornado, der udgår fra en såkaldt mursky. Murskyen er en del af tordenbygen, hvor undersiden af skyerne er særlig lavthængende, og det er her, at opdriften under en tordenbyge er mest markant.

En mursky er en af de typiske tegn på en veludviklet supercelle, som er den mest ekstreme form for tordenbyger, der findes på jordkloden. En mursky vil typisk rotere, og det er netop her, at en tornado oftest dannes.

Det unikke ved billedet, der er et snapshot fra en video, er det samlede 'meteorologiske billede', der med al tydelighed viser, at der var tale om en supercelle, der dannede en tornado.

På billedet fornemmes det også, at den højre del af murskyen hænger ned mod højre side af billedet. Dette er en del af skyen, der kaldes for en tail cloud, der er forlængelsen af murskyen. Typisk ses en tail cloud nordøst for murskyen, hvilket netop er tilfældet med supercellen over Lolland.

Tornadoer i Nordtyskland - et mindre tornado outbreak

Radarbilleder viser, at der var tydelig rotation i bygesystemet over Lolland. Og kort tid før tornadoen blev observeret, faldt der meget store hagl - efter danske forhold - i Nakskov.

Haglene havde en diameter på omkring fire centimeter og havde gevækster som typisk ses i forbindelse med superceller.

Tidligere på aftenen blev der også observeret tornadoer i Nordtyskland i forbindelse med de samme kraftige byger, og det kan nu konkluderes, at der har været mindst to forskellige tornadoer over dansk område søndag aften. På fagsprog kaldes dette for et tornado outbreak, hvor samme uvejrssystem danner adskillige tornadoer.

Det er nu tredje sommerhalvår i træk, at der er dannet tornadoer over Danmark. I 2019 ramte en tornado Aabenraa. Og sidste år gik det ud over et boligområde i Albertslund. Men det samlede billede af tornadoen og tilstødende sky-strukturer er formentligt uden sidestykke i Danmark.

Der er ikke meldinger om skader i forbindelse med tornadoen, der kan ses på billedet. Men det kan tænkes, at den er dannet over markområder og har bevæget sig ud over Smålandsfarvandet.