Vejr

Mistanke om tornadoer ved Møn - flere bygninger skadet under uvejr

Muligvis ramte en mindre tornado Møn.

Heftig blinken uden for vinduerne efterfulgt af tordenbrag var noget, som mange danskere oplevede sent søndag aften.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

I en ustabil luftmasse over Danmark blev der dannet kraftige byger flere steder, der bevægede sig fra vest mod øst i aftentimerne.

De kraftigste byger ramte det sydfynske øhav, Lolland-Falster og Sydsjælland, mens et andet bygeområde med høj nedbørsintensitet bevægede sig fra Nordfyn til Vestsjælland og videre mod Nordsjælland.

Bygerne var både med store mængder regn og meget lynaktivitet.

Skybrud fem steder - og flere end 5000 lyn

At bygerne var særdeles kraftige, vidner de ganske imponerende nedbørtal om. I Rye på Vestsjælland var man snublende tæt på at opleve dobbeltskybrud, da der på 30 minutter faldt 29,7 millimeter. Til sammenligning er skybrudsgrænsen 15 millimeter på en halv time.

I Høng, der ligger tre kilometer fra Rye, blev der også registreret skybrud. Det samme var tilfældet i Abed på Lolland, hvor der faldt 19,8 millimeter regn i løbet af en halv time, mens der i Lynge og i Jyllinge i Nordsjælland også blev målt skybrud.

Samlet set faldt der også mest regn i Rye, hvor der i alt løb 41,5 millimeter regn gennem nedbørmåleren. Det svarer til halvdelen af den normale nedbør i august, der lyder på 82,1 millimeter.

Bygerne var også ledsaget af masser af lyn, der lyste den mørke nattehimmel op mange steder. I alt blev der registreret over 5000 lynudladninger over dansk område - inklusive farvande - og heraf slog lidt over 60 procent af lynene ned.

Møn kan være blevet ramt af mindre tornado

I forbindelse med de kraftige byger, der ramte den sydøstlige del af Danmark, kan der være blevet dannet en mindre tornado, der har ramt Lendemarke lige vest for Stege.

Billeder og beretninger fra området viser, at der både er sket skade på bygninger, træer og andre genstande. Derudover er skaderne sket meget lokalt, hvilket øger sandsynligheden for, at der har været tale om en kraftig hvirvelvind. Det er ikke unikt, at mindre tornadoer rammer dansk område. Både i 2019 og 2020 blev henholdsvis Aabenraa og Albertslund med stor sandsynlighed ramt af netop mindre tornadoer.

Mandag eftermiddag og aften kan der igen komme skybrud flere steder, men risikoen for torden er mindre.