Vejr

Hedebølgen i Spanien sætter ny varmerekord for august

Hedebølgen i Spanien kulminerer i øjeblikket, og måske kan der komme nye rekorder søndag.

Montoro i det sydlige Spanien målte lørdag 47,2 grader sidst på eftermiddagen. Det er ny varmerekord for august. Den tidligere rekord blev målt 50 kilometer sydøst for Montoro, og lød på 47,1 grader. Det var i byen Mengibar 11. august 2012.

Kun en gang i historien har man målt en højere temperatur i Spanien. Det var også i Montoro, som 13. juli 2017 målte 47,3 grader.

Augustrekorden er derfor 0,1 grader varmere end den forrige augustrekord, og 0,1 grader lavere end all-time rekorden for Spanien.

Ny all-time varmerekord i Madrid og Granada

Af ovenstående temperaturer skal det tilføjes, at de 46.0 grader i Granada, er den højeste temperatur som nogensinde er målt i byen med den kendte seværdighed Alhambra. Lufthavnen (Barajas) i Madrid målte 42,7 grader, hvilket også er den højeste temperatur, man har målt i den travle lufthavn.

Ny varmerekord søndag?

Varmerekorden for Spanien kan måske overgås i dag. Prognoserne har nogenlunde samme temperaturer søndag som de havde lørdag.

Måske kan rekorden for den Iberiske halvø også fornyes. Den lyder lige nu på 47,4 grader, og er målt i Amareleja den 1.august 2003. Amareleja ligger i den sydøstlige del af Portugal 250 kilometer vest for Montoro.

Varmerekorden for hele Europa er kun fire dage gammel. Onsdag 11. august blev der målt 48,8 grader på Sicilien i Italien. Den er under angreb, men ser heldigvis ud til at holde.

Hedebølgen i Spanien begyndte torsdag, og så er det gradvist blevet en smule varmere fra dag til dag. Søndag og mandag vil man fortsat få over 45 grader, men herefter bliver vejret mere behageligt og almindeligt igen.

Det er faktisk den varme luftmasse over Italien, der sidenhen trængte ind over den Iberiske halvø. Denne "varmepude" trækker de næste dage mod syd, og derfor forsvinder den spanske hedebølge også.