Vejr

Ny ekstrem hedebølge rammer Sydeuropa

I dele af Middelhavsområdet kan temperaturerne - igen - nå over 45 grader.

Mens en af de værste hedebølger i nyere tid er ved at ebbe ud over Grækenland og det sydøstlige Europa, er en ny hedebølge ved at intensiveres over det centrale og vestlige del af Middelhavet.

Denne gang er det især den iberiske halvø, store dele af Italien og den vestlige del af Grækenland, der står for skud med temperaturer, som kan nå 45 grader.

Temperaturprognose for det sydlige Italien og Grækenland onsdag. De violette områder kan forvente temperaturer over 40 grader.

Ekstremt varm luft fra det nordlige Afrika blæser op over den centrale del af Middelhavsregionen og berører navnlig Italien tirsdag.

Efter en mandag, hvor temperaturen steg til over 40 grader flere steder, var temperaturen inden klokken 13 tirsdag allerede oppe på hele 44 grader ved Catania på Sicilien.

Det er ekstremt varm luft fra Nordafrika, der er med til at give de meget høje temperaturer over det centrale Middelhavsområde. Mandag blev der målt 49 grader i Tunesien.

Temperaturen kan stige yderligere til over 45 grader, hvilket kan gøre det til den hidtil højeste temperatur, der er målt i Italien i år.

Det er dog først onsdag, at varmen kulminerer over Sicilien, Sardinien og den sydlige del af det italienske fastland, hvor visse prognosemodeller viser, at temperaturen kan nå 47 grader.

Skulle det vise sig at passe, vil det være en tangering af den højeste temperatur, der officielt er målt i Italien. Den lyder præcis på 47,0 grader, hvilket var den temperatur, der blev målt 25. juni 2007 i Foggia.

Mandag blev der målt 49,0 grader i det nordlige Tunesien, og det er herfra, at den meget varme luft breder sig mod nord.

I den vestlige del af Grækenland og i Albanien kan temperaturerne også nå 43-44 grader, og i løbet af de næste par dage vil den massive varme også brede sig til store dele af den iberiske halvø, hvor man kan forvente ekstreme temperaturer.

Fra fredag til søndag viser modeller, at maksimumtemperaturerne i visse dele af Spanien kan nå 47 grader. Dette vil være meget tæt på den absolutte varmerekord for Spanien, der lyder på 47,3 grader, og som blev sat i Montoro i Sydspanien 13. juli 2017.

Den højeste temperatur, der er målt i Europa i år, er 47,1 grader, hvilket blev målt i det nordlige Grækenland 3. august. Det er den fjerdehøjeste temperatur, der er målt i Grækenland overhovedet, og den næsthøjeste i august.

Derudover er der sat flere varmerekorder i sommerens løb i Europa - både for højeste dagtemperaturer og nattemperaturer.

Den nye hedebølge kommer i forlængelse af meget høje temperaturer i den sydøstlige del af Middelhavet, der har været medvirkende til, at store skovbrænde har hærget i Italien, Grækenland og Tyrkiet.