Vejr

Hedebølgen i Sydøsteuropa kan give voldsomt vejr til efteråret

Middelhavet varmes lige nu godt og grundigt op, hvilket giver en forøget risiko for subtopiske orkaner til efteråret.

Den seneste uges tid har det været meget varmt over det sydøstlige Europa. Især lande som Grækenland, Nordmakedonien, Cypern og Tyrkiet har haft temperaturer langt over de 40 grader.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER

Tirsdag toppede termometrene under hedebølgen, da man i det nordlige Grækenland målte ulidelige 47,1 graders varme.

Selvom toppen af varmen er aftaget, så viser termometrene fortsat mellem 35 og 40 grader flere steder i Middelhavsområdet, hvilket prognoserne har til at fortsætte ind i næste uge, hvor man endda kan komme over 40 grader igen.

Netop Middelhavet kan vise sig at medføre nye usete problemer til efteråret. Med det meget varme vejr, der lige nu hersker over det sydøstlige Europa, er der nemlig en markant opvarmning af Middelhavet i gang.

Lige nu er havtemperaturen flere steder i Middelhavet omkring 30 grader, hvilket de kommende dage vil få endnu et nøk opad, da varmen blot vil fortsætte.

Med et varmere Middelhav forøges risikoen for, at de såkaldte medicanes kan dannes til efteråret.

Hvad er medicanes?

Medicane er en sammentrækning af ordene mediterranean og hurricane. På dansk vil man kalde dem for subtropiske orkaner. Altså orkaner, der dannes i Middelhavsområdet.

De kan til en hvis grad sammenlignes med de tropiske orkaner, som man ser i blandt andet USA, men de europæiske udgaver opnår sjældent samme styrke som de amerikanske.

I princippet kan de dannes hele året, men højsæsonen er september, hvor havvandet er varmest. Ved store temperaturforskelle mellem hav og luft kan de subtropiske orkaner dannes og give anledning til blandt andet kraftig nedbør.

Ligesom de tropiske orkaner er det netop nedbøren, der oftest skaber de største problemer, når en medicane raserer landområder. For konsekvensen kan være voldsomme oversvømmelser.

Varmere hav – større risiko

Som det fremgår af nedenstående kort, er Middelhavet netop nu flere steder omkring tre grader varmere, end hvad man normalt kan forvente sig af havtemperaturen på disse kanter.

Til trods for, at der kun dannes ganske få medicanes i løbet af et år, så forøges risikoen for at de dannes, når havtemperaturen bliver så høj, som den lige nu er på vej til at blive.

Normalt er havtemperaturen i Middelhavet i august mellem 24 og 28 grader, men lige nu er den altså mange steder 30 grader.

Derfor kan et efterår med nyt voldsomt vejr være på vej i Europa.