Vejr

47,1 grader - hedebølge nærmer sig rekordvarme

Natten til tirsdag, der blev den varmeste augustnat i Europas vejrhistorie, blev samtidigt mere ekstrem end først antaget.

Hedebølgen i Sydøsteuropa, og i særdeleshed Grækenland, fortsætter bare med at kulminere dag for dag. Tirsdag var ingen undtagelse.

Hent TV 2 VEJRETs app

TV 2 VEJRETs app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER

I den lille by Langadas øst for Thessaloniki i det nordlige Grækenland steg temperaturen i løbet af tirsdagen til ubehagelige 47,1 grader på termometret.

Det er den fjerdehøjeste temperatur målt i Grækenlands vejrhistorie, og den blander sig generelt blandt de højeste temperaturer, der nogensinde er blevet målt i Europa.

Der er således kun tre lande i Europa, der ud over Grækenland, har oplevet temperaturer på over 47 grader, og det er Portugal (47,4), Spanien (47,3) og Italien (47,0). Tallene i parentes er de respektive landes varmerekorder.

Skulle det ske, at termometret kommer op over 48,0 grader onsdag eller torsdag, vil det være en ny unik europæisk varmerekord. Og det er stadig ikke helt umuligt, at det kan lade sig gøre.

Tilbringes ferien i den græske hovedstad Athen, kan man eventuel skrive et postkort hjem til venner og familie, at man tirsdag oplevede Athens næstvarmeste dag siden 1890, hvor temperaturmålingerne begyndte. Tirsdag blev der nemlig målt 44,6 grader i den græske hovedstad.

Flere andre lande omkring Grækenland er også berørt af den ekstreme varme. I Tyrkiet blev der tirsdag målt svedende 46,5 grader, mens lande som Cypern og Nordmakedonien i disse dage også oplever voldsomme varmegrader på den gode side af 42 grader.

Varmeste augustnat i Europa var endnu varmere

Tirsdag kunne TV 2 VEJRET berette om, at natten til tirsdag blev den varmeste nat i august i europæisk vejrhistorie, da man på Rhodos på intet tidspunkt nåede under 34,2 grader.

Men faktisk var der en anden græsk ø, der havde en endnu varmere nat. I Plakias på Kreta nåede termometret på intet tidspunkt under vanvittige 35,2 grader, hvilket konsoliderer den varmeste augustnat i Europa.

Den rekord blev allerede tangeret natten til onsdag, da man i Paleochora Chania - også på Kreta - heller ikke kom under 35,2 graders varme igennem hele natten.

Det er anden gang i år, at Kreta slår en europæisk rekord for varmeste nat. Tilbage i april nåede temperaturen ved Chania på intet tidspunkt under 30,7 grader natten til 29. april, hvilket er varmeste aprilnat i Europa.

For fem dage siden oplevede en anden græsk ø varmeste julinat i europæisk vejrhistorie, da temperaturen på den græske ø Kalymnos aldrig kom under 34,3 grader natten til 31. juli.

Rekorden for varmeste nat i Europa stammer i øvrigt fra juni 2007, hvor temperaturen i Palermo i Italien holdte sig på over 36 grader igennem en hel nat.

Varmen kulminerer onsdag og torsdag

Den sidste rest af ekstrem varme forventes at komme onsdag og torsdag, hvor temperaturen igen kan komme op mellem 45 og 47 graders varme i blandt andet Grækenland.

Efter torsdag tages toppen af varmen, når temperaturen falder til under 40 grader fredag, hvilket for mange vil være tiltrængt. Dermed bliver de næste par døgn, at de sidste meget varme dage i den sydøsteuropæiske hedebølge.