De lyse nætter er nu på tilbagetog

I Gedser bliver nætterne nu kulsorte igen. Over de næste par uger følger resten af landet med.

5/5 til 8/8.

Der er en generel tommelfingerregel for lyse nætter i Danmark, der siger, at de varer fra 5. maj til 8. august. Men det er en regel med undtagelser.

De lyse nætter afhænger nemlig af, om du befinder dig mod nord eller syd. Ved Danmarks nordligste punkt, Skagen, begynder de lyse nætter lidt før og slutter lidt senere. Således er der hen over sommeren hele 108 lyse nætter i Skagen.

Omvendt er der længst mod syd i Gedser kun 86. Og det er da også i Gedser, at de lyse nætter fra og med natten til onsdag 4. august officielt er slut, da Solen nu når langt nok under horisonten til, at det bliver kulsort i Gedser i løbet af den kommende nat.

Dermed bliver der nu gradvist slukket for en af de mest karakteristiske danske sommerfænomener.

Afhænger af Solens vinkel til horisonten

At der overhovedet kan være lyse nætter i Danmark skyldes, at Solen i løbet af sommerhalvåret har en lang periode, hvor den er mindre end 18 grader under horisonten.

Resultatet er, at Solen har mulighed for at lyse op over horisonten efter solnedgang og dermed lyse nattehimlen op, så det aldrig rigtigt bliver mørkt i sommernatten.

Jo længere mod nord man befinder sig, jo mere udtalt bliver fænomenet. Længst mod nord i Danmark går Solen aldrig rigtigt ned om natten, hvilket da også er derfor, at der er flere lyse nætter i Skagen end i Gedser.

At der overhovedet er en "5/5 til 8/8-regel" skyldes, at de lyse nætter i Aarhus, der ligger cirka midt i Danmark, slutter 8. august.

Med de lyse nætters ende begynder vi nu for alvor at nærme os efteråret og dermed også efterårsjævndøgn, der finder sted, lidt mere end en måned efter at de sidste lyse nætter slukkes.