Vejr

Juli har budt på ekstremt mange skybrud

Mere end en tredjedel af alle dagene i juli har budt på skybrud mindst ét sted i landet.

Juli har været vådere end normalt, hvor der flere steder er faldet over 100 millimeter nedbør. Officielt har det været vådest i Voulund lige syd for Ikast med over 150 millimeter nedbør.

I den anden ende af skalaen finder man Nørreby på Femø, hvor der er faldet under ti millimeter nedbør i hele juli måned.

Det indikerer, at der har været store forskelle over hele landet. En af hovedårsagerne til dette er, at meget af nedbøren er faldet som kraftige byger, der har givet et utal af skybrud igennem hele måneden.

Skybrud

 • I Danmark defineres skybrud som en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.
 • Skybrud kan forekomme som helt separate byger, men de kan også forekomme som ekstra kraftige celler inde i et mere almindeligt langvarigt regnvejr.
 • Klimaforandringer ventes at medføre mere og flere ekstreme vejrhændelser, herunder skybrud.

Kilde: DMI

Under normale omstændigheder er det august, der er årets skybrudsmåned herhjemme. Men efter en juli, hvor der blev registreret hele 12 døgn med skybrud, kan juli meget vel blive måneden med flest skybrud i år.

Siden 2011 er der blevet ført statistik over skybrud, og kun i 2017 var der flere skybrud i juli, end der har været i år.

Flere ekstreme hændelser

Især én dag overgik alle andre, da der mandag 26. juli blev registreret intet mindre end 18 skybrud i løbet af et døgn, hvilket sikrer døgnet en syvendeplads over døgn med flest skybrud nogensinde. Førstepladsen indehaves af 30. juli 2017 med 33 skybrud.

Samme dag blev årets hidtil kraftigste skybrud registreret ved Kalundborg, hvor der faldt 42 millimeter nedbør på 30 minutter. Det svarer til næsten tredobbelt skybrud og er det femtekraftigste skybrud siden 2011.

Derudover har der været en række dage, hvor skybrud har været med til at sætte uofficielle nedbørsrekorder for mest nedbør på et døgn.

Først var det i Kerteminde fredag 9. juli, hvor en privat måler registrerede omkring 170 millimeter på 24 timer. Sidenhen fulgte den lille sønderjyske landsby Fole med, hvor private målinger viste omkring 150 millimeter, hvilket også kan være i nærheden af en mulig rekord.

Rekorden for mest nedbør på et døgn er 168,9 millimeter mellem 8. og 9. juli 1931 på Ærø.

Normalt er august skybrudsmåneden

For at der kan dannes skybrud, kræver det varm og fugtig luft ved jordoverfladen og kold luft længere oppe i atmosfæren. Og da kontrasterne er størst i sommermånederne, er det da også i sommerhalvåret, at de kraftigste byger dannes – herunder skybrud.

Over 90 procent af alle skybrud forekommer i skybrudssæsonen, der løber fra maj til september. Men i princippet kan der opstå skybrud i alle årets 12 måneder.

Ud over at være den andenvådeste måned herhjemme er august med et gennemsnit på syv skybrudsdøgn den måned, hvor der registreres flest skybrud.

Efter august følger juli og juni trop med henholdsvis 4,9 og 4,6 døgn med skybrud.

Sådan sikrer du dig mod skybrud

Du kan sikre dig mod skybrud ved at følge disse råd:

 • Anskaf en dykkerpumpe og en vandslange i et byggemarked.
 • Flyt uerstattelige ting fra kælderen og op i stueplan.
 • Fjern ejendele fra gulv og vandudsatte områder, og sørg for, at dine ejendele står et godt stykke over gulvet, hvis du ikke har plads til dem andre steder. Opbevar ejendelene i plastkasser, der kan tåle vand.
 • Hold vinduer og døre lukkede, og sikr dig, at alle lukker helt tæt.
 • Dæk lavtsiddende vinduer og døre i kælderplan af, og afskærm lyskasser og kældernedgange.
 • Tjek tagrender og nedløb. Måske har de brug for at blive renset for blade og lignende, så vandet kan komme væk.
 • Du kan begrænse opstigende kloakvand ved at lægge et tykt og stort stykke plast oven på afløbet i gulvet og sætte tunge sandsække ovenpå.
 • Forsøg at være hjemme under skybruddet, eller bed naboen om at holde øje med dit hus.

Kilde: Tryg