Vejr

Ekstrem hedebølge over Sydøsteuropa kan udfordre den europæiske varmerekord

Temperaturerne kan nærme sig et europæisk rekordniveau - og hedebølgen kan vare i over en uge.

Mens det varme sommervejr for en stund er sendt til tælling i Danmark, er man i Sydøsteuropa ved at stifte et lident behageligt bekendtskab med en hedebølge, der kan gå over i historien som en af de værste i nyere europæisk historie.

Ekstremt varm luft strømmer op over Sydøsteuropa fra det nordlige Afrika, og både i Grækenland, Albanien, Nordmakedonien, Serbien, Bulgarien, Rumænien og i det vestlige Tyrkiet kan temperaturerne nærme sig rekord i løbet af den kommende uge.

Allerede torsdag blev der målt meget høje temperaturer i blandt andet Grækenland, hvor temperaturen steg til 42,7 grader i Argos på Peloponnes.

I centrum af den græske hovedstad Athen nåede temperaturen i eftermiddagstimerne 41,5 grader - det højeste niveau i fire år. Men det bliver varmere endnu.

Natten til fredag blev en af de varmeste nætter overhovedet målt i græsk vejrhistorie, da temperaturen på øen Kalymnos ikke faldt til under 32,7 grader, da det var koldest. Det er blot 0,5 grader fra den varmeste nat i europæisk vejrhistorie - den stammer fra Italien.

Rekorder kan blive slået

Selvom varmen allerede har bidt sig fast, har hedebølgen slet ikke kulmineret endnu.

De kommende dage bliver det blot varmere dag for dag, og først midt i næste uge ventes de højeste temperaturer at indtræffe. Den officielle vejrprognose fra det nationale meteorologiske institut i Grækenland viser, at temperaturerne kan nå 47-48 grader, når det bliver varmest.

Sker det, kan det være snublende tæt på en ny græsk - og samlet europæisk - varmerekord. Den lyder netop nu på 48,0 grader, hvilket var den temperatur, der blev målt lidt vest for Athen 10. juli 1977. Det er samtidigt den officielt højeste temperatur, der overhovedet er målt i Europa.

I selve Athen kan temperaturen nå 44 grader, hvilket også er tæt på rekorden for millionbyen, der lyder på 44,8 grader.

Derudover kan der blive sat nye varmerekorder i flere andre lande i Sydøsteuropa - herunder Albanien, Serbien, Nordmakedonien og måske Bulgarien.

Den dødeligste hedebølge i Grækenland i nyere tid ramte landet i juli 1987, hvor mindst 4000 mennesker mistede livet. Dengang nåede temperaturen otte dage i træk op på mindst 41 grader i den græske hovedstad.

Sommeren 2021 har allerede budt på adskillige nationale varmerekorder i flere lande - herunder også i Europa. For blot to uger siden nåede temperaturen i Tyrkiet 49,1 grader - det højeste niveau, der er målt i landet i den tid, der er foretaget meteorologiske temperaturmålinger.