Vejr

Ny risiko for skybrud og torden

Bygerne kan blive så intense tirsdag, at der er udsendt varsel for skybrud for dele af Jylland og Sjælland.

Efter en særdeles våd mandag i store dele af Danmark med adskillige skybrud til følge er der tirsdag igen risiko for tordenbyger, som kan være så kraftige, at der bliver tale om skybrud.

Det sker, hvis der falder mere end 15 millimeter på en halv time, og det kan ske i Østjylland, Midtjylland, Nordvest- og Nordjylland samt det nordlige Sjælland.

Her er der mulighed for, at bygeskyer vokser sig store med intens regn til følge, og da bygerne kun vil bevæge sig langsomt, kan de give store regnmængder over samme områder i længere tid.

Dermed opstår risikoen for skybrud, og TV 2 VEJRET har derfor udsendt varsel for skybrud og torden i netop disse områder.

Risikoen for skybrud er størst hen over eftermiddagen, når det er varmest med omkring 25 grader, men atmosfæren er så ustabil, at enkelte byger kan opstå spontant allerede fra morgenstunden.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Og selv hen over den kommende nat kan der stadig være rester af de kraftige byger med torden, som til tider kan oplyse nattehimlen.

Ingen kan vide sig sikker

Man kan i øvrigt ikke vide sig sikker i resten af landet.

For luften over hele Danmark kan give grobund for kraftige byger, så der er også en mindre risiko for skybrud og torden i de områder, hvor der ikke er et decideret varsel.

Da byger er lokale af natur, vil mange også opleve, at de slet ikke bliver ramt af byger. Og så får man i stedet en sommerdag med temperaturer mellem 20 og 25 grader og lokalt endda lidt højere temperaturer.

Et løft på mange kilometer vrider luften som en svamp

Tirsdagens kraftige byger bliver dannet i en atmosfære, som er ustabil og har et højt indhold af vanddamp.

At atmosfæren er ustabil betyder, at luften nede ved jorden gerne vil stige højt til vejrs, op til cirka 11 kilometers højde. Da indholdet af vanddamp samtidig er højt, kan der falde store mængder vand ud af luften, når den undergår et løft til toppen af det, man kalder troposfæren - det nederste luftlag, som stort set al vejr forekommer i.

Oppe i toppen af troposfæren kan der stort set ikke være noget vand i luften, og dermed er effekten af en bygesky, at den nærmest vrider vandindholdet ud af den luft, som stiger til vejrs.

I de kommende dage kan der stadig komme kraftige byger, men de bliver gradvist mindre intense i takt med, at køligere og tørrere luft blæser ind over os fra sydvest og vest.