Vejr

Dobbelt skybrud for tredje dag i træk - voldsomt vejr over Danmark

For tredje dag i træk er der målt dobbelt skybrud i Danmark. Samtidig er der registreret flere tusinde lyn, store hagl og en enkelt skypumpe.

Årets 32. sommerdag har budt på voldsomt vejr. Allerede fra morgenstunden var der enkelte tordenbyger over Jylland, og i løbet af dagen blussede der flere op, især over Jylland og på Sjælland.

De kraftigste af bygerne har givet flere skybrud i Nordjylland og i Nordsjælland og sågar to dobbelt skybrud i Nordjylland.

Dobbelt skybrud, skypumpe og oversvømmelser i Nordjylland

Både Silstrup ved Thisted og Aggersund nord for Løgstør har fået dobbelt skybrud med henholdsvis 33,4 millimeter og 32,2 millimeter regn på en halv time.

For at få et skybrud skal der falde mere end 15 millimeter på en halv time.

Mors blev også ramt af skybrud, hvor der i Erslev blev målt 18,0 millimeter på en halv time.

I forbindelse med de kraftige skybrud har der været oversvømmelser i Thisted.

Der er også kommet meldinger ind om en enkelt skypumpe i nærheden af Aalborg. Den er kommet i forbindelse med, at Aalborg blev ramt af skybrud i eftermiddags.

Flensted øst for Silkeborg målte også skybrud her til aften med 19,2 millimeter på en halv time.

Skybrud og store hagl i Nordsjælland

Tidligt på eftermiddagen opstod der flere byger over det centrale og sydlige Sjælland, som drev mod nord mens de voksede sig store.

Bygerne gav skybrud flere steder, blandt andet i Græsted og Hillerød, hvor der blev målt henholdsvis 18,2 millimeter og over 15 millimeter på en halv time.

Senere opstod er en lille, men kraftig tordenbyge over Jægerspris, som gav store hagl.

Hagl på denne størrelse ses ikke så hyppigt i Danmark, og de kommer udelukkende om sommeren.

Hagl dannes næsten kun i kraftige tordenbyger, hvor en kraftig opdrift (opadgående vind) inde i bygeskyen kan løfte vanddråber mange kilometer op, hvor temperaturen er under nul. Her fryser vanddråberne til is og falder ned igen. Længere nede samler de vand fra skyen på deres overflade, så man har en vanddråbe med en lille kerne af is i midten.

Ofte er opdriften i tordenbyger kraftig nok, til at de små hagl kan tage flere ture op og ned, hvor ved det nye lag af vand fryser igen. Dette gør at man ofte kan se flere lag af is inde i hagl. Hver gang der kommer et nyt lag af is på haglene, vokser de sig større.

Når haglene har vokset sig store nok, til at opdriften ikke kan løfte dem op igen, falder de ned til overfladen. På billedet nedenfor kan man se at nogle af haglene har flere lag.

Byger de næste mange dage

Efter tre dage i træk med dobbelt skybrud ser det ud til, at der de næste dage kommer lidt mere behersket bygevejr.

I morgen byder igen på byger, men som der ser ud nu, vil de ikke være lige så voldsomme som i dag. Der kan dog stadig være enkelte af bygerne som bliver kraftige, med både lyn, torden og en lille risiko for skybrud.

Torsdag og fredag ser også ud til at være præget af byger, som til tider igen kan blive kraftige.