Vejr

Søndag med risiko for skybrud

Men det kan samtidigt blive årets 30. sommerdag.

Vejret er ved at skifte gear over Danmark, og det får vi for alvor at mærke søndag, hvor et lavtryk sender byger op over landet fra sydvest.

Allerede i morgentimerne er der byger over den sydvestlige del af Jylland, og herfra vil de i formiddagstimerne brede sig yderligere mod nord og øst.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

I første omgang er bygerne ikke særligt kraftige, og de fleste vil indtil middagstid også blot opleve tørvejr, men med mange skyer. Kun i den nordlige del af Jylland er der fortsat mulighed for at se lidt til solen endnu.

Som dagen skrider frem, vil flere byger bevæge sig op over Danmark, og i løbet af eftermiddagen kan bygerne stedvis blive ret kraftige og være ledsaget af torden.

Skybrudsrisikoen er i første omgang ikke høj, men bygerne kan godt være med skybrudsagtig regn, hvor der falder en del regn på kort tid. Man taler om skybrud, hvis der falder over 15 millimeter regn på en halv time.

Selvom vejret vil opleves væsentligt mindre sommerligt end lørdagens varme solskinsvejr, så er det fortsat varm luft, der blæser ind over Danmark fra øst.

Derfor kan temperaturerne stige til mellem 23 og 26 grader og gøre søndag til årets 30. meteorologiske sommerdag. Det kan især opleves i eftermiddagstimerne, hvor der også vil være plads til solskin i perioder, og temperaturen hastigt stiger, når solen kommer frem i den varme luftmasse.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Når bygerne rammer, vil temperaturen dog falde til mellem 15 og 20 grader.

Sidst på aftenen vil endnu en omgang byger nærme sig Danmark fra syd, og de kan blive endnu kraftigere – og i forbindelse med dem er skybrudsrisikoen høj. Risikoen for skybrud er størst over den sydvestlige del af Danmark.

Natten til mandag og hele mandag kan der flere steder i Danmark være risiko for kraftige regn- og tordenbyger, der kan give skybrud. Bygerne vil være mere intense og have større udbredelse, end tilfældet bliver det søndag.