Vejr

Lørdag bliver sidste dag med solrigt sommervejr

Temperaturen når over 25 grader flere steder.

Selvom det har været trægt med at få solen til at skinne i hele landet de foregående dage, er det de fleste steder endt med hæderligt sommervejr og pæne eftermiddagstemperaturer.

Cumulusskyer

En af de mest kendte skytyper er såkaldte cumulusskyer. Det er dem, der ligner blomkål, og som ofte dannes på pæne sommerdage, når solen har været på himlen noget tid. Cumulusskyer hører til i gruppen af konvektive skyer, der typisk dannes, når overfladen bliver varm, og luften over stiger til vejrs og afkøles.

Hvis atmosfæren er relativt stabil, så forbliver cumulusskyerne som uskyldige 'vattotter' på himlen, men hvis atmosfæren er ustabil (temperaturen falder hurtigt med højden), så kan ellers uskyldige cumulusskyer udvikle sig til cumulonimbusskyer, der kan give kraftige regn- og tordenbyger

Lørdag bliver derimod en egentlig sommerdag, hvor solen vil skinne i hele landet fra morgenstunden – og næsten til solnedgang. Kun enkelte steder er der få skyer lørdag morgen, og de vil hurtigt fordampe i løbet af morgentimerne.

Varmere luft strømmer op over Danmark fra øst og sydøst, og det giver allerede i formiddagstimerne temperaturer på over 20 grader flere steder.

Endnu varmere bliver det ud på eftermiddagen, hvor termometrene flere steder i landet vil vise over de sommerdagsgivende 25 grader og give os årets 29. meteorologiske sommerdag.

De højeste temperaturer vil være at finde i de vestlige landsdele, hvor luften har bevæget sig længst tid over land. Her kan eftermiddagstemperaturerne nå 26 eller 27 grader.

I dagens løb kan der dannes cumulusskyer nogle steder, der dog blot forbliver på himlen som ’uskyldige’ vattotter. Skyerne dannes dér, hvor temperaturen ved jordoverfladen er højest.

Først på dagen bliver vinden blot svag til jævn fra øst og sydøst, men i dagens løb tiltager vinden og kan ved østvendte kyster blive op til frisk. Det er første forvarsel om et lavtryk, der fra søndag skal give os betydeligt mere ustadigt sommervejr – og som i næste uge kan give os store mængder regn.

I den sydlige del af Danmark vil man også bemærke, at der fra sidst på dagen kan trække lidt højtliggende skyer for solen. Det er skyer, der består af iskrystaller, som solen godt kan skinne gennem, men som giver et mere mælkehvidt slør på himlen og mere sløret solskin.

Når solen står højest på himlen lidt efter middag, vil UV-indekset under skyfri forhold nå en værdi på cirka seks, hvilket betyder, at man typisk kan blive forbrændt, hvis man opholder sig i mere end en halv time i direkte sollys uden solbeskyttelse.