Vejr

Badevandet er ekstra varmt i år

Turen i bølgen blå har været en varm fornøjelse indtil nu.

Skolernes sommerferie begyndte for nøjagtig fire uger siden. Sommervejret har dog vist sig at være en blandet fornøjelse med både varmt og solrigt vejr, men også ustadigt vejr med torden og skybrud. Men især én ting kan der ikke klages over:

Badevandet.

Hele 26 dage af sommerferien har budt på badedage, hvor middeltemperaturen har været over 19 grader.

Faktisk har badevandet i årets badevandssæson haft en middeltemperatur på over 20 grader, hvilket har gjort det til en sand fornøjelse at hoppe ud i det danske badevand i år.

De fem baderåd

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. 

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. 

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. 

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. 

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved badende børn. 

Kilder: TrygFonden og Dansk Svømmeunion

I top-to over det varmeste badevand

Til og med fredag 23. juli ligger den gennemsnitlige temperatur for badevandet denne sæson på 20,1 grader.

Det sikrer badevandssæsonen 2021 en foreløbig anden plads over det varmeste badevand siden 1996, hvor målingerne begyndte.

Det skal dog nævnes, at der mangler data for sæsonerne 2017 og 2018 i det samlet regnskab. Her er især badevandssæsonen 2018 interessant, da denne sæson vil have en god chance for at blande sig i top-fem.

Dengang blev der registret hele 42 badedage, hvilket er den næsthøjeste antal badedage på én sæson - kun overgået af badevandssæsonen 2006 med 43 badedage, som også er det varmeste år.

I år har der indtil nu været 26 badedage. Det skal dog med, at før sæsonen gik i gang, blev der beregnet tre yderligere badedage. Så for sommeren som helhed lyder det på 29 styk.

I grafen herunder er udviklingen i badevandstemperaturen vist.

Som det kan aflæses i grafen, var turen til stranden lørdag 17. juli ekstra god, da badevandet denne dato indtil nu har været det varmeste med en gennemsnitstemperatur på 22,7 grader. Det varme badevand kom her i forlængelse af en landsdækkende varmebølge.

Omvendt er søndag 27. juni med 18,5 grader den hidtil koldeste badedag.

Stille vejr har fået badevandstemperaturen op

Sommeren har indtil nu budt på meget lidt vind. Sammen med 2014 er det den mindst blæsende sommer over de seneste ti år. Og det kan have en afgørende betydning for, at badevandet netop i år har været ekstra varmt.

Er der meget vind betyder det ekstra omrøring i vandet, så koldere vand fra de større have bliver blandet med det varmere vand ved kysterne og dermed holder vandtemperaturen nede.

Denne blanding har ikke været lige så udtalt i år som normalt. 2014 er sammen med 2021 og 2006 i top-tre over det varmest badevand siden målingernes begyndelse.

Med lørdagens vejr i sigte kan endnu en strandtur til det varme vand nydes under sol og blå himmel.

Badevandet omkring Danmark

Siden 1996 har TV 2 Vejrets badevandspatrulje taget temperaturen på det danske badevand i skolernes sommerferie.

En badedag er defineret som en dag, hvor gennemsnitstemperaturen langs de danske strande er på 19 grader eller derover.

Den højeste gennemsnitstemperatur, der er målt langs de danske kyster, er hele 23,3 grader, hvilket blev målt 10. august 1997 – i den varmeste måned vi har haft i Danmark.

Den højeste badevandstemperatur overhovedet målt er hele 28 grader, hvilket blev målt både 25. og 26. juli 2018 ved Hestehovedet og Bandholm på Lolland.

Den tidligste badedag fik vi 30. juni 2018.