Vejr

Tyfon med massive mængder nedbør har kurs mod Kina

Tyfonen In-Fa kan blive en kategori-2 tyfon og give op imod 500 millimeter regn til området omkring Shanghai.

I tirsdags ramte sæsonens første tyfon Kina, da tyfonen Cempaka gik i land ved byen Yangjiang, der er beliggende i den vestlige del af provinsen Guangdong sydøst for Hong Kong.

Her oplevede man i forbindelse med Cempaka vindhastigheder på omkring 32 meter per sekund, hvilket svarer til orkanstyrke, mens der faldt i omegnen af 100 til 200 millimeter regn.

Allerede to dage efter Cempaka venter nu den næste tyfon, In-Fa, der forventes at gå i land i weekenden. Ud over Kina vil In-Fa også berøre det nordlige Taiwan samt de sydligste øer i Japan over de næste par dage.

TYFON ELLER ORKAN?

Betegnelsen tyfon bruges i den asiatiske del af Stillehavet.

Omkring Afrika og Amerika bruges betegnelsen orkan.

I begge tilfælde bruges kategoriseringen et til fem, hvor kategori et nogenlunde begynder, hvor de kraftigste uvejr i vores del af verden holder op.

En kategori fem er i princippet altødelæggende.

Fælles for både Cempaka og In-Fa er, at begge tyfoner er blevet dannet over det vestlige Stillehav.

Kan nå vindhastigheder på 180 km/t

In-Fa er på nuværende tidspunkt beliggende øst for Taiwan. I nedenstående satellitbillede kan man fornemme den karakteristiske spiral, der kendetegner tropiske orkaner.

Faktisk har In-Fa allerede skabt de første problemer. Blandt andet måtte de danske håndboldherrer i forbindelse med OL forlade deres træningsophold på stillehavsøen Okinawa Island, der ligger faretruende tæt på tyfonens bane.

Lige nu forventer prognoserne, at In-Fa fra fredag tager en nordvestlig kurs op mellem Okinawa Island og Taiwan og videre op til det kinesiske fastland til provinsen Zhejiang, hvor storbyen Shanghai ligger.

De kraftigste vindhastigheder i tyfonen kommer over de næste tre dage, hvor vindene kan nå hastigheder på 160 til 180 kilometer i timen. Det svarer til, at In-Fa formentlig bliver en kategori-2 eller 3 tyfon.

Det er især en række små japanske øer, der de næste dage får meget voldsomt vejr. Men også det nordlige Taiwan, hvor landets hovedstad ligger, er også udsat for det voldsomme vejr, der bliver en blanding af kraftig vind og intens regn.

Søndag går In-Fa i land i Kina i området omkring Shanghai som en kategori-2 tyfon med vindhastigheder på omkring 160 kilometer i timen. I takt med at tyfonen bevæger sig ind over land, vil den miste pusten.

Orkaner og tyfoners styrke

Der findes fem niveauer på den såkaldte Saffir-Simpson-skala.

- Kategori 1 har vindhastigheder på 32,5-42,4 meter i sekundet.

- Kategori 2 har vindhastigheder på 42,5-48,9 meter i sekundet.

- Kategori 3 har vindhastigheder på 50,0-57,9 meter i sekundet. Alle orkaner fra kategori 3 og opefter har vindhastigheder, der er ekstremt farlige for områderne, de passerer.

- Kategori 4 har vindhastigheder på 58,0-68,9 meter i sekundet.

- Kategori 5 har vindhastigheder på over 69,0 meter i sekundet. Her er der tale om en yderst voldsom orkan, som forekommer yderst sjældent.

Ud over at tyfonen vil resultere i materielle skader i forbindelse med de kraftige vinde, så vil den også kaste store mængder nedbør af sig. Helt op til omkring 500 millimeter regn kan der komme over de næste fire dage.

Til sammenligning falder der omkring 750 millimeter nedbør i Danmark – om året.

In-Fa kommer i forlængelse af massive oversvømmelser i Zhengzhou og kan skabe nye problemer med blandt andet oversvømmelser.

In-Fa bliver den ottende tyfon over Stillehavet i år. Modsat de tropiske orkaner, der bliver dannet over Atlanterhavet, så har tyfonerne ingen definerbar sæson.

Her dannes de regelmæssigt i løbet af sommeren og kan i princippet opstå hele året.