Naturkatastrofer har stået i kø under pandemien – se listen her

Se en liste med 11 tilfælde med ekstremt vejr i artiklen.

Det seneste halvandet års tid har stået i coronaens tegn. Hele verdenssamfundet har stået sammen om at udvikle de bedste vacciner for at bremse virussen.

Men selvom der var visse plussider ved, at store dele af verden undervejs har været mere eller mindre lukket ned, så kan det nu vise sig at give bagslag.

Ifølge Reuters udtaler Det Internationale Energiagentur (IEA), at den globale genåbning efter covid-19 pandemien vil medføre rekordhøje udslip af drivhusgasser, som vil forstærke klimaforandringerne.

Og med forstærkede klimaforandringer vil ekstremt vejr og naturkatastrofer på sigt blive værre.

Ekstremt vejr i en pandemi

Til trods for at udledningen af drivhusgasser har været rekordlavt under coronapandemien, så viser det sig, at klimaet fortsætter med at blive varmere.

Mængden af CO2 har nemlig stadig været stigende på trods af mindre udledning, og kigger man tilbage på 2020, så blev det første "coronaår" det tredje varmeste år, der nogensinde er blevet målt.

Så sent som i juni blev der slået varmerekorder på stribe i Europa.

Ud over varmerekorder har vejret også vist sig fra sin katastrofale side. Blandt andet i sidste uge, hvor massive oversvømmelser i Vesteuropa gav voldsomme ødelæggelser.

Naturkatastrofen i Vesteuropa er blot én i rækken af mange naturkatastrofer, der har været under coronapandemien det sidste halvandet år.

I listen herunder er et udvalg af noget af det vilde vejr, som verden har oplevet under pandemien.

Naturkatastrofer under pandemien

  1. Januar 2020: Skovbrande i Australien

    Starten af 2020 gik i den grad op i røg i Australien. Hundredvis af skovbrande huserede i flere månede i delstaterne Victoria og New South Wales og kulminderede i januar sidste år.

    Et areal dobbelt så stort som Danmark blev brændt af.

    Mindst 19 mennesker mistede livet. 

  2. Marts 2020: Storm i Danmark

    11. marts 2020 lukkede coronavirus Danmark ned. Dagen efter blev landet ramt af stormen Laura, der blev den kraftigste martsstorm i Danmark i ni år. 

    Ved både Thorsminde og Røsnæs Fyr blev der målt vindstød af orkanstyrke. 

  3. Maj 2020: Cyklonen Amphan med ødelæggelser i Indien

    To måneder inde i coronapandemien fik Indien andre ting at tænke på, da cyklonen Amphan gik i land. Det medførte massive ødelæggelser og oversvømmelser. 

    Efter den kraftigste cyklon i mere end et årti overtog en voldsom hedebølge, der nogle steder i Indien fik termometret op over 50 graders varme. 

  4. August 2020: Massiv regn i Sydkorea

    I Sydkorea blev man i starten af august sidste år udsat for massive mængder regn, der blandt andet medførte jordskred og oversvømmelser.

  5. Sensommer 2020: Skovbrande i Californien

    I august og september sidste år hærgede skovbrande i store dele af den amerikanske delstat Californien. 

    Et rekordstort område svarende til Sjælland og Lolland tilsammen blev berørt af brandene.

  6. September 2020: Orkanen Sally rammer USA

    I september sidste år gik kategori 2-orkanen Sally i land i det sydøstlige USA og skabte ifølge USA's nationale orkancenter "historiske og katastrofale" oversvømmelser i delstaterne Alabama og Florida.

    Mere end 500.000 bygninger var efterfølgende uden strøm. 

  7. Oktober 2020: Halvdelen af korallerne i Great Barrier Reef er gået tabt

    Det er ikke kun på land, at voldsomt vejr har spillet ind. Også under vand er der naturkatastrofer.

    En opgørelse fra oktober sidste år viser, at verdens største koralrev, Great Barrier Reef ved Australien, har mistet over halvdelen af sine koraller.

  8. Marts 2021: Oversvømmelser i Australien

    Tilbage i marts blev det østlige Australien ramt af voldsomme oversvømmelser, hvor der nogle steder faldt mere end 500 millimeter regn på under en uge.

    Det resulterede i evakueringer af mere end 20.000 mennesker. 

  9. Maj/juni 2021: Oversvømmelser i Amazonas

    I Amazonas fik kraftig regn ved månedsskiftet maj og juni floder til at gå over deres bredder og skabte oversvømmelser flere steder.

    Blandt andet nåede vandstanden i floderne ved byen Manaus rekordhøjde. 

  10. Juni 2021: Voldsom hedebølge i USA og Canada

    I slutningen af juni 2021 var det ekstra varmt i det vestlige Canada. Her nåede temperaturen op på ekstreme 49,6 grader og satte ny varmerekord nord for den 45. nordlige breddegrad.

    Også i det nordøstlige USA var man berørt af den livsfarlige varme. 

  11. Juli 2021: Kraftige oversvømmelser i Europa

    Seneste skud på stammen med voldsomt vejr er de kraftige regnskyl i store dele af Vesteuropa, der resulterede i voldsomme oversvømmelser og ødelæggelser.

    Flere hundrede mennesker meldes døde.