Vejr

Oversvømmelser i Tyskland og Belgien har slået flere rekorder

Der er blevet slået hele 27 nedbørsrekorder i Tyskland i forbindelse med den kraftige regn tidligere på ugen.

Voldsomme oversvømmelser hærger lige nu store dele af Tyskland og Belgien. Flere meldes savnet, mens dødstallet fortsætter med at stige.

Den megen vand, som har resulteret i oversvømmelserne, er kommet i forbindelse med et lavtryk, der onsdag åbnede sluserne i sådan en grad, at man flere steder i Tyskland har fået nye rekorder for mest nedbør i løbet af 24 timer.

Kortet herunder indikerer, hvordan lavtrykket genererede et bånd af kraftige byger over det vestlige Tyskland og Belgien, som altså har givet de ekstreme mængder nedbør.

Flere steder er der faldet mellem 50 og 150 millimeter vand, hvilket nogle steder svarer til mere end én måneds regn - i dette tilfælde i løbet af blot et døgn.

27 nye rekorder

Intet mindre end 27 nye regionale rekorder for mest nedbør på 24 timer er blevet sat. De fire største regnmængder kan ses i kortet herunder.

Rekorderne er gældende for tidsrummet onsdag morgen klokken 8.00 til torsdag morgen klokken 8.00.

Køln topper listen med hele 153,5 millimeter, hvilket slår den gamle rekord med næsten 50 millimeter. Normalt falder der omkring 80 millimeter nedbør i løbet af juli. Her er det altså næsten det dobbelte på et døgn.

Herefter følger Kall-Sistig med 144,8 millimeter, Dahlem-Schmidtheim med 129,2 millimeter og Weilerswist-Lommersum med 114,4 millimeter.

Gældende for alle fire rekorder er, at man har målt nedbør i mere end 70 år. De ældste målinger begyndte i 1905, mens man i Køln begyndte at måle nedbør i 1945. Og aldrig før er disse nedbørsmængder blevet observeret.

Den megen nedbør har fået flere floder til at gå over sine breder, hvilket har været hovedårsagen til de nuværende oversvømmelser.

I flere floder svarer den nuværende vandstand i floderne til en 100-års hændelse. Det vil sige, at det man lige nu oplever i de oversvømmede områder, er noget man statistisk set kan forvente at ske hvert 100. år.