Vejr

Hedebølge i løbet af ugen – lummert vejr med tropenætter

Du kan godt finde badebukserne og måske en paraply frem. Den kommende uge bliver varm.

Varm og fugtig luft er på vej op over Danmark, og det vil give os flere dage med op til 30 graders varme samt formentlig både en varmebølge og en hedebølge i løbet af ugen.

En varmebølge er 3 dage i træk med over 25 grader i gennemsnit, mens en hedebølge skal over 28 grader.

Med 24,7 grader som højeste temperatur søndag og en forventning om 26 og 28 grader mandag og tirsdag er en lokal varmebølge altså stort set helt sikkert i hus allerede i morgen.

Onsdag, torsdag og fredag kulminerer varmen med op til 30 grader, så det går kun en vej i de kommende dage.

Derfor vil vi se lokale hedebølger og måske årets første landsdækkende hedebølge denne uge.

Hedebølgen tæller som landsdækkende, hvis den omfatter mere end halvdelen af landet.

Det spændende bliver, om varmen bliver så stærk, at vi når årets første officielle landsdækkende hedebølge, men meget peger i den retning.

Sikkert er det i hvert fald, at vejret bliver både lummert og varmt i den kommende tid.

Ud over de varme dage kan vi også se frem til nogle varme nætter. Her vil der formentlig lokalt være områder, der vil holde sig på eller over de 20 grader, som det kræver for at være en dansk meteorologisk tropenat.

Når det er over 20 grader, begynder det at kunne være svært at sove om natten, og luften vil føles lummer i soveværelset.

Til gengæld er det også i tropenætterne, hvor grillfester kan fortsætte i shorts og sommerkjoler til langt efter solnedgang, uden at man begynder at fryse, når mørket falder på.

De varme nætter vil særligt være ud til vandet, hvor badevandet har en usædvanlig høj temperatur for årstiden.

Hedebølge og varmebølge

En hedebølge indtræffer, når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.

Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.

En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.

Søndag var temperaturen oppe på 19,9 grader som landsgennemsnit. Definitionen på en badedag er, når vandet kommer over 19 grader, og nu er vi altså næsten oppe på 20.

Da der er tale om landstemperaturer, vil der være steder, hvor vandet er endnu varmere, og der vil formentlig sidst på ugen være strande, hvor badevandet kan nå 25 grader.

Vandet bliver hurtigst varmt, hvor der er relativt lavvandet og knap så meget gennemstrømning.

Danske sommerdage

I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen når op på 25 grader, og det ser ud til at blive tilfældet hver eneste dag i hvert fald en uge frem … og måske længere.

Som det ser ud nu, fortsætter tendensen langt ind i næste uge, hvor et højtryk kommer tættere på landet.

Den eneste malurt i bægeret er, at der fortsat kan komme byger. Og der kan blive tale om ægte sommerbyger med torden.

Når luften er varm og fyldt med energi og samtidig rummer mere fugt end kold luft, kan bygerne blive meget kraftige. Og det er ovenikøbet umuligt at forudse præcis, hvor de rammer.