Vejr

Usædvanligt mange skybrud over Danmark

Især Jylland har været hårdt ramt af mange lokale skybrud.

TV 2 VEJRET udsender varsel for skybrud og torden.

Denne sætning er blevet brugt rigtig mange gange i både artikler og i tv i den første del af juli. Og det er der en helt særlig årsag til.

Skybrud

  • I Danmark defineres skybrud som en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.
  • Skybrud kan forekomme som helt separate byger, men de kan også forekomme som ekstra kraftige celler inde i et mere almindeligt langvarigt regnvejr.
  • Klimaforandringer ventes at medføre mere og flere ekstreme vejrhændelser, herunder skybrud.

Kilde: DMI

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har fredagens registrerede skybrud nemlig sørget for, at der allerede ni dage inde i juli har været flere døgn med skybrud end normalt.

På DMIs hjemmeside bliver der oplyst, at der fem ud af de første ni dage i juli har været skybrud.

Gennemsnittet for juli, der er beregnet i perioden 2011-2020, lyder på 4,7 døgn. Dermed er der allerede nu flere skybrud, end der plejer.

Jylland har haft flest skybrud

På DMIs Twitter-profil har de lagt et kort op med en oversigt over, hvor skybruddene har ramt, og her danner sig et klart billede.

De fleste skybrud er nemlig blevet registreret i Jylland. Især Midtjylland og Østjylland har stået ekstra meget på skud over for de mange skybrud.

Og igen i dag er de hårdt prøvede jyder blevet hårdt ramt af skybrud.

En årsag til dette kan blandt andet skyldes den jyske højderyg. Under de rigtige betingelser kan de jyske bjerge nemlig tvinge luften langt nok til vejrs til, at de når et punkt, hvor tordenbyger kan udvikles.

Derudover opvarmes den jyske muld også hurtigere end mulden på øerne, hvor afstanden til vand er kortere. Dermed kan der være nemmere vej for solopvarmningen til at danne de kraftige tordenbyger.

Et sommerfænomen

Normalt er sommerhalvåret den tid på året, hvor der er flest skybrud. Grunden til dette er, at en varm atmosfære kan indeholde mere vanddamp, hvilket er en vigtig ingrediens for dannelsen af skybrud.

DMI har siden 2011 ført statistik over skybrud, og her er juli normalt den måned, hvor der kommer næstflest. August er måneden med flest skybrud, mens juni indtager tredjepladsen.

Skybrudssæsonen er generelt defineret som månederne maj til september. I denne periode registreres omkring 90 procent af alle skybrud i Danmark.

I et eventuelt fremtidigt varmere klima forventes det, at der dannes flere skybrud end i dag.